ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Де гори, а де свідомість і патріотизм?

Де в Україні гори? Не помилюсь, якщо навіть школяр-першокласник дасть вірну відповідь — це Карпати. І там знаходиться найвища вершина України — гора Говерла, що сягає 2061метра. Звісно, є у нас ще й Кримські гори. Але наразі вони в окупації. Режимом глобального тероризму, який продукує Кремль в гібридизованих формах прояву. Втім, з’ясувалось, що цього не відають у Сумському педагогічному університеті ім. А.С. Макаренка. То ж ректор цього вишу без усіляких сумнівів відправив студентів, які навчаються за спеціальністю “туризм” на практику до Криму. Аргументація у пана ректора вихолощена формалізмом, тому вражаюча — нема, мовляв, на Сумщині гір, ось і доводиться їх шукати деінде.

Наверху
Фото: Діана Бучко
Наверху

Сумський ректор — не перший із освітян, хто намагається представити реальність у іншому вимірі, тому, який до вподоби “таваріщам” із Кремля. Не так давно міністерство освіти і науки давало пояснення щодо викладачів кількох університетів, які відвідали тимчасово окупований Крим для участі у конференції «Російська мова в полікультурному світі». Років зо два тому харківські вчителі на чолі із директором школи їздили до Росії на семінар з патріотичного (!?) виховання.

Здавалось, що освітяни інтуітивно і навіть енергетично, як найбільш наближені до молоді і майбутнього, першими мають стояти на продукуванні і захисті українських національних цінностей, виховувати молоде покоління патріотами та натхненниками незалежності і соборності. Але виходить, що нині ще багатьох освітян необхідно виховувати, щоб не втратити державу.

Виникає питання і до влади, зокрема до законодавчої гілки — чому окупаційна адміністрація АРК та їхній режим, який на дивину не змінюють окупанти-терористи, не визнана законодавчо терористичною організацією? Звісно, разом із окупаційним режимом, відомим за абревіатурами ЛНР і ДНР.

В правовій державі все має законодавчо унормовуватися, навіть такі геостратегічні катастрофи, яким вже пішов п’ятий рік. Тоді не буде ніяких формальних відмовок чи прикриття на кшталт — за законами України Крим українська територія, а політики ми не торкаємося. Так, гори — це не політика, але свідомість — категорія цивілізаційного патріотизму.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram