ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Фейсбук — не традиційна, а глобальна публічна демократія

Ось уже тривалий час триває суперечка між владою Бельгії (вірніше, Комісією по захисту недоторканості приватного життя) і керівництвом соціальної мережі Фейсбук. Бельгійці наполягають на тому, що Фейсбук немає права відстежувати місцезнаходження і дії тих користувачів, які відключили в своїх налаштуваннях опцію трекінга. До того ж, з’ясувалось, що Фейсбук відстежує дії навіть тих, хто не реєструвався на їхньому сайті, а це є порушенням законодавства Європейського Союзу.

Оскільки керівництво Фейсбуку відмовилось виконувати вимоги бельгійської комісії, то цивільний суд Брюселя постановив припинити таку практику роботи протягом двох діб (48 годин). В іншому разі соціальній мережі доведется платити щоденно по 250 тисяч євро Комісії по захисту недоторканості приватного життя.Це наглядна демонстрація реалізації демократичних цінностей Заходу. Приватне життя є недоторканим, всі суперечки вирішуються через суд. І нікому, навіть поважному та надпопулярному Фейсбуку, не дозволяється порушувати загальноприйнятні правила.

Однак зараз демократія переживає чергове випробування. І тут, безперечно, доведеться переглянути певні демократичні постулати, поступитись малим, щоб виграти у великому.

Глобальний тероризм, гібридизований публічними різноформатними впливами, накинув зашморг на горло західній демократії. Спланова атака минулої п’ятниці в Парижі підготовлених терористичних груп проти мирних французів є не лише загрозою стабільності для Франції і Європи загалом — це, за словами Б. Обами, напад на всю цивілізацію.

Боротися із закінченими терористами лише традиційними відомими демократичними методами неможливо. Говорити терористам про людські цінності щастя чи домовлятися про правила мирного співіснування — абсурдно. Єдиний спосіб «спілкування» з терористами — їх повне адресне знищення. І тут заклики до діючого мирного законодавства виглядають мінімум недоцільними в часи, коли ми вже реально живемо в гібридному мирі. В епоху тотального проникнення терористичного спрута не лише в державні структури, але й в приватне життя, вимагати від Фейсбука зняти опцію трекінга (відслідковування місця знаходження та дій) нагадує намагання масового самогубства.

Наступ глобального гібридизованого тероризму вимагає від нас перегляду усталених норм мирної демократії, негайної динамічної реакції на зміни в системі глобального захисту. Захищаючи старі демократичні норми, ми тим самим допомагаємо терористам вершити свої чорні справи, бо вони технологічно використовують нашу прямолінійну беззахисність. Так, приватне життя є недоторканим. Але приватне життя з добровільною публічністю на базі глобальних комунікаційних технологій (чим, власне, є Фейсбук) перестає апріорі бути таким. І це потрібно прийняти як нові вимоги нашої з вами безпеки. Використовуючи глобальні міжособистісні зв’язки через соціальні мережі, ми маємо усвідомити досить просту річ — такі мережі потребують глобального захисту. І тоді національне законодавство слід замінити на міжнародне, з особливим статусом регулювання певних функцій.

Фейсбук за засадах глобальної цивілізації, яка націлена на творення миру і щастя, все ж таки краще, ніж ізоляція в світі приватності, яка стає ареною диктату і комунікаційного насилля гібридними терористами та їхніми послідовниками. Важливо неупередженість судово-правої системи використовувати там, де спецслужби перестраховуються, але виключати можливості профілактики і форматів використання інформації для реагування в наш час не варто...

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram