Вчіться боротися з корупцією у дітей – Дмитро Шерембей на Антикорупційній школі

Антикорупційні технології – це те, чим ми володіємо від природи. Варто тільки знати, як саме їх застосовувати, щоб досягти успіху у боротьбі з корупцією. Експерт у сфері громадського здоров'я та протидії корупції, голова БФ «Пацієнти України» Дмитро Шерембей на програмі «Антикорупційна школа» у LvBS розповів про те, як правильно застосовувати свої ресурси.

Фото: Надано автором

Лобізм – це коли ви боретеся за те, чого ви хочете. Завжди є людина, є її мета і існує перешкода, яка не дає досягти цієї мети. Розглянемо абсолютно побутовий приклад з дитинства: ви хочете цукерку. Які технології ви застосувували, щоб здолати перешкоду «мамина заборона»? Серед них точно були: спроба домовитися, хитрість, шантаж, товарообмін, тиск, укладення «партнерства» з татом, самоуправство і жорсткі «термоядерні» методи – публічні істерики, плач, галас. Це банальний побутовий приклад, але він найкраще ілюструє те, що ми від природи вміємо лобіювати те, що нам потрібно, і впливати на тих, хто заважає нам досягти мети. Ще в дитинстві ви мали з’ясувати, що при поєднанні різних технологій боротьби з перешкодою, ми отримуємо бажаний результат.

Якщо ви чітко знаєте, чого хочете досягти, – ви зможете сфокусуватися на якійсь конкретній технології, яка призведе до переможного результату. Не можна боротися з корупцією всіма методами одразу. Коли ж знаєш, з чим борешся, знатимеш, яким методом це побороти. Інколи емоції розчарування, обурення, праведного гніву та бажання помсти і справедливості розпорошують нашу діяльність – ми хочемо подолати усі біди водночас. Натомість виміряти результати своєї антикорупційної діяльності можна тільки тоді, коли бачиш перед собою одну чітку мету. Сфокусуйтеся!

У 80% людей не розвинений навик спротиву. Ця інформація має додати вам впертості та наполегливості, адже саме це – найважливіші складові успіху у будь-якій справі. Тут варто брати приклад у двох категорій людей, які вміють виходити за межі культурних, громадянських, ціннісних рамок – це діти і люди похилого віку. Вони завжди отримують те, чого хочуть. З ними навіть не намагаються сперечатися. Бо вони не зупиняться перед перешкодою отримати бажане (за принципом дитини, що хоче цукерку, чи бабусі, яка щодня приходить у ЖКГ).

Саме тому тим, хто хоче досягти успіху потрібно вміти вийти за рамки. Піти туди, куди всі інші не підуть. Навіть усвідомлюючи, що за цією межею наполегливості можна на якийсь час опинитися абсолютно самотнім.

Коли ви уже знайшли свою перешкоду на шляху до мети, – спілкуйтеся, комунікуйте. Ваше завдання – знайти точку довіри, яка дасть вам бажаний результат, точку співзвучності між вами і тим, хто стоїть на шляху до вашої мети. Ви можете з опозиції перевести ваші стосунки у спільну боротьбу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram