ГоловнаБлоги

Здоровий глузд проти Аркадія Корнацького

Не можу не відреагувати на статтю свого колеги по Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики Аркадія Корнацького з гучною назвою «Спроби впровадження антинародних земельних законів продовжуються». В ній (як і в інших своїх статтях) вельмишановний пан Корнацький обливає брудом 2 законопроекти, автором яких є я та мої колеги по парламенту, перекручує інформацію та вводить в оману читачів.

Фото: Макс Требухов

Про багатостраждальний та дуже важливий законопроект № 1159 «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами», покликаного передати право розпоряджатися державними землями від Держземагентства до територіальних громад, я вже писав для LB.UA.

Чомусь Корнацький вважає, що він є вигідним Держземагентству. Це все одно, що на чорне казати «біле»! Адже, насправді, законопроект навпаки, спрямований проти Держземагентства та його корупційних схем.

Законопроект був розроблений мною та запропонований Верховній Раді ще у минулому скликанні, але так і не був розглянутий в парламентській залі. Було декілька спроб винести його на обговорення, проте кожного разу воно блокувалося тими, кому законопроект не вигідний, – звісно, Держземагентству, та його кураторам.

Чомусь Аркадій Олексійович вважає, що законопроект №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» також є «антиселянським», та позбавляє громадян права на безоплатну приватизацію земельних ділянок для особистого селянського господарства. Дані зауваження також не відповідають дійсності!

Невеликий лікнеп для депутата Корнацького: те, що ми виключаємо із статті 134 Земельного кодексу норму про не проведення аукціонів при наданні в оренду земельних ділянок для ведення фермерського господарства, не означає, що ці ділянки не можуть приватизуватись громадянами. Право на безоплатну приватизацію громадянами цих земельних прямо передбачено статтею 121 Земельного кодексу України, і зміни до цієї статті законопроект не містить.

Давайте взагалі подивимось, як називається стаття. «Обов’язковість продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності на конкурентних засадах (земельних торгах)». Я підкреслюю: «продажу», а не «безоплатної передачі у власність».

Як будуть працювати на практиці запропоновані нами норми?

Кожен громадянин має право безоплатно отримати земельну ділянку для ведення фермерського господарства у розмірі земельної частки (паю). Але якщо цей громадянин захоче отримати земельну ділянку більшого розміру, будь ласка, нехай йде на аукціон і змагається з іншими бажаючими отримати цю ділянку. Тут все чесно і прозоро. Тут немає «договорняків» і хабарів. Хто запропонував більшу ставку орендної плати, той і стає орендарем.

Те ж саме і з землями для ведення особистого селянського господарства. 2 гектара можна отримати безоплатно у власність. А якщо є потреба у додаткових площах – ласкаво просимо на аукціон.

Прошу Аркадія Олексійовича ретельніше готуватися до публічних виступів: зухвале та юридично безграмотне обливання брудом інших людей не робить йому честі.

Олег Кулініч Олег Кулініч , депутат Верховної Ради, група "Відродження"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram