Пропозиції до проекту Стратегії розвитку Києва до 2025 року

Загалом проект Стратегії розвитку Києва до 2025 року наразі нагадує абсолютно віртуальний проект, зі слабким врахуванням реалій життя міста, без належного аналізу переваг та загроз, математичного моделювання песимістичних (базових) сценаріїв розвитку Києва, з майже абсолютним ігноруванням факторів зовнішнього впливу (загальнодержавних економічних та соціальних тенденцій).Нажаль у проекті не враховані аспекти духовно-культурного розвитку столиці, заходи щодо стимулювання формування громадянського правового суспільства, високої етики киянина, без яких неможливо досягнути значного соціального прогресу.

Безумовно Києву як мегаполісу та столиці України потрібний комплексний розвиток, але разом з тим місто має мати свою особливу унікальність, родзинку, яка його вирізняє з поміж інших міст Європи. «Родзинка», певна спеціалізація, є невід’ємною характеристикою найбільш відомих і розвинених міст світу, що дозволяє успішно залучати інвестиції, розвивати туристичну індустрію, тощо.

Ініціатива «Перлина Дніпра» на нашу думку не в повній мірі реалізує це завдання, і ніяким чином не кореспондується з унікальними київським особливостями - кількістю і різномаїтям церков, парками, спадщиною Київською Русі, тощо.

Конкретні зауваження:

1. Ст.10 Кластери.

Варто розглянути доцільність створення:

- східноєвропейського центру транспортної логістики (не тільки авіатранспорту, але й залізничного, авто-, та річкового);

- центру торгівлі енергетичною та залізорудною сировиною СНД і ЦЄ (як найбільший транзитер та експортер низки видів сировини).

2. В ст. 12 некоректно виглядає назва «культурна долина». Адже Київ традиційно історично асоціюється з пагорбами та схилами. Можливо доцільніше вживати словосполучення «культурні вершини».

Крім того, в розділі стосовно культури упущено низку найважливіших питань серед яких наповнення музейних колекцій новими експонатами, комунальне замовлення театральних постановок, наповнення бібліотек, потенціал міста як центра кіновиробництва (фабрика ім. Довженка).

3. Розділ освіта (ст. 28-30) має також передбачати створення умов для розвитоку приватної освіти (в Києві менше 1%, в окремих країнах Європи до 70%), перехід від фінансування закладів освіти до фінансування конкретного вихованця й школяра. Забезпечення виконання державного стандарту освіти.

4. В частині «Соціальний захист та безпека» (ст.36) з метою запобігання й протидії злочинності та в рамках програми «Безпечне місто» передбачити реалізацію комплексної міської системи відео контролю.

Р.О. Б-к

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram