ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 8 декабря

LB.ua публикует текст и аудиозапись авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете не только прослушать выпуски, которые будут еженедельно обновляться, но и прочитать их в текстовом виде. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 8 декабря

Лариса

Чи можна якимось чином запобігти психологічного тиску, який відбувається в школі з боку вчителів? Діти бояться викладача, бояться спитати, бояться відповідати… Я працюю в учбово-інформаційному центрі, який надає консультації батькам і вчителям. Батьки звернулися із питанням: чи є законодавча можливість за їхній рахунок встановити камери відеоспостереження у класі, щоб не заважати вчителям викладати, але в той же час спостерігати за процесом: як відбувається навчання, як вчитель ставиться до кожної дитини, як викладає, чи це сама дитина не поважає вчителя. Батьки до адміністрації школи не зверталися, бо для цього потрібно назвати своє ім’я, а якщо це зробити – то це тільки завадить дитині у подальшому навчанні. Ми хочемо знати, чи є законодавча база для того, щоб встановити камери, тому що, якщо не має підстави у законі, нам просто у цьому відмовлять.

Шановна Лариса!

З точку зору законності є деякі складнощі, це об’єктивно. По-перше, є стаття 32 Конституції України, яка суворо забороняє - ви, напевно, про це знаєте - втручатися в особисте життя. А в випадку з дітьми, закони набагато суворіші. Також, я вам хочу нагадати, що декларація про права дитини вимагає нормальних умов для фізичного та психічного розвитку. Цілком можливо, що відеоспостреження розцінять як негативний вплив на психіку дитини. Проте так само не можна відкидати, що факт встановлення відеокамери у навчальних закладах є теоретично можливим і навіть корисним. Але потрібні окремі згоди усіх батьків та знадобляться документи спеціальних дозвільних служб.

Також акцентуємо вашу увагу на тому, що згідно статті 307 Цивільного Кодексу України, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- або відеоплівку лише виключно за її особистою згодою. Що стосується вчителів - потрібна їх згода. Згода особи на знімання її фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито. Знімання таємне, без згоди особи, може бути лише в тих випадках, коли це встановлено законом. Мається на увазі відповідне рішення суду. Також існують особливості відтворення зображення без звуку, це також окреме питання і потрібен відповідний дозвіл.

Окрім того, при встановленні камери відеоспостереження необхідно врахувати:

1) Пункт про функціонування системи відеоспостереження повинен бути включений у правила внутрішнього трудового розпорядку;

2) Приміщення, у яких проводяться відео спостереження, повинні бути укомплектовані необхідними попереджуючими табличками;

3) Спеціальним наказом керівник назначає дату початку роботи системи і назначає відповідальних осіб, які мають її встановити і стежити за її функціонуванням.

4) До відома усіх співробітників доводиться, що здійснюється відеоспостереження, у спеціальному аркуші позначається, що співробітник із новими умовами праці згоден, ставиться його підпис.

Ці правила узгоджуються учбовим закладом із відділом освіти, органом місцевого самоврядування.

Тетяна Юхимівна

Прожила 25 лет в частном доме. Квартира, в которой мы с мужем жили, принадлежала моей свекрови. У меня две взрослые дочери, на сегодняшний день я, мои дочери и муж прописаны в этой квартире. В 95-м году муж просто сбежал из семьи. Развод оформили лишь в этом году. Муж все время скрывался от алиментов, если платил – то платил мизер, мне приходилось делать все самой. В этом году началась продажа дома. В обмен на исполнительные листы относительно задолженности по алиментам, он написал расписку, что выделит часть денег на покупку другого жилья. Но когда он провел сделку с покупателем, деньги не отдал. Дети прописаны в квартире, бывший муж говорит, что деньги он отдаст только тогда, когда дочери выпишутся из квартиры. Выселяться нам некуда

Звонок мужу.

Муж: Какое отношения Татьяна Ефимовна имеет к части дома, которая принадлежит моей матери? Мы не живем вместе уже 17 лет и находимся в официальном разводе. Какие ко мне претензии? В нашем городе есть общежития, есть квартиры, дом моей матери – не сиротский приют. Мои дети – уже взрослые люди, которые могут зарабатывать деньги. Татьяне Ефимовне я предлагал половину суммы от продажи дома, но она отказалась. Я не хочу больше разговаривать.

Татьяна Ефимовна: Он поставил такие условия, что мы должны сначала выселиться, потом выписаться, а потом только получить деньги. Поэтому я отказалась.

Шановна Тетяна Юхимівна!

Ми вам співчуваємо, але єдине, що вам залишається, це якось намагатись домовитися зі своїм чоловіком. Він абсолютно правий, коли каже: «Яке вона має відношення до цієї квартири?». Ніякого. Він зловживає власними правами, а ви йому надали таку можливість власноруч. Юридично він правий, проте с людської точки зору, як батько – він дуже не правий.

Володимир Васильович

27 років працюю у ЖЕПу. Маю складні житлові умови. У 93-му році отримав службову кімнату - 16 кв. м. на три особи. Через декілька років нас вже жило п’ятеро (народилися донька і син), ще через деякий час до нас переїхав мій батько – інвалід війни, який потребує догляду. Добиваюся покращення житлових умов вже 10 років, але не можу добитися через свавілля начальника ЖЕПу і міських чиновників. У 2007-му році мені нарешті пообіцяли надати житло, у 2008-м році надали кімнату у гуртожитку, хоча я писав заяву на дві комнати. У цю кімнату вписують дружину і дітей, виходить нас четверо в одній кімнаті. У той час як мій сусід, голова профкому, із складом сім’ї – 2 людини, проживає у двох кімнатах. Причому ордер у нього тільки на одну кімнату. У грудні 2008-го року я звернувся до міськвиконкому, щоб мені надали ще одну вільну кімнату, мені відмовили. А сім’ю мого сусіда залишили проживати у двох кімнатах, які він отримав незаконно, шляхом шахрайства.

Шановний Володимир Васильович!

У нас є до вас порада неюридичного характеру: зверніть увагу на свою сім’ю і для неї продовжуйте вимагати житло, а про сусіда забудьте. Ви втрачаєте енергію на зайві речі.

Якщо у вас є беззаперечні докази неправомірних дій, як ви зазначаєте, то єдиний вихід - це звернення до суду. Продовжуйте намагатися отримати ще одну кімнату, якщо вам знов буде відмовлено, ви також можете звернутися до суду. Але для цього вам обов’язково потрібні письмові докази. Щоб говорити про чиєсь шахрайство, – у вас потрібна бути доказова база. У іншому випадку ті люди, яких ви звинувачуєте – так само можуть подати на вас до суду.

Олександр

Помер мій брат, у нього залишились син і донька. Племінник подав документи на право наслідування земельного паю. Нотаріус, прийнявши документи і звернувши увагу на те, що з покійним братом були прописані племінник і племінниця, запросив документи племінниці: паспорт, ідентифікаційний код, а також відмову від спадщини. Вона такої довідки не надала, бо веде безпритульний спосіб життя і ми не можемо її знайти. Племінник подав документи на спадщину у строк 6 місяців, нотаріус прийняв ці документи, але після цього часу, звісно, від племінниці ніяких підтверджень не було. Тож, яким чином можна зробити, щоб племінник оформив документи без участі племінниці.

Шановний Олександр!

Це просто неможливо, бо ви хочете відібрати законну спадщину від законної спадкоємиці. Ви нас просите поради, як порушити закон. Дії нотаріуса цілком правомірні згідно ст. 1268 п. 3 Цивільного кодексу України, тому що племінниця, не подавши відмову від прийняття спадщини, автоматично вважається спадкоємицею. Тому потрібні її документи, це факт. Потрібно було у встановлений термін подати їй відмову, якщо вона не претендувала на спадщину.

Якщо зараз нотаріус вам все одно відмовляє, у вас є право від нотаріуса отримати письмову відмову, що він не хоче вам оформлювати спадщину, ви з цією відмовою маєте право звернутися до суду. І суд тоді зобов’яже нотаріуса оформити документи, тому що немає іншого спадкоємця, і на частину спадщини, а не на всю. А решта буде чекати племінницю скільки треба.

Анатолій

Займаючись підприємницькою діяльністю, я взяв кредит під заставу чотирьохкімнатної квартири. Мені належала одна шоста квартири. Дружина та діти виступили поручителями перед банком. Потім справи у мене не пішли і на початок 2005 року залишилось непогашених 49 тисяч гривень кредиту. В серпні банк виставив квартиру на продаж. Я шукав можливість домовитись із банком, але марно. Виконавча служба почала процедуру продажу, а дружина подала позов до суду із банком. Суддя виніс ухвалу припинити продаж квартири, але виконавча служба провела торги і визначила переможця. Але написати постанову про продаж виконавці не змогли, тому що діяла ухвала суду про припинення відчуження. Потім я погасив борг перед банком. Банк написав листа що не має до мене ніяких претензій і судову тяжбу було припинено. Але коли суд припинив процес то булло скасовано ухвалу про заборону відчуження і виконавча служба продала квартиру. Але враховуючи що кошти від продажу квартири банку віддавати не потрібно, виконавча служба винесла ухвалу про продаж квартири згідно інших моїх боргів, котрі утворились в результаті підприємницької діяльності, до яких діти та дружина стосунку не мають. Таким чином моя дружина та четверо дітей за мою підприємницьку невдачу позбавлені житла, а я винен гроші, котрими покрив заборгованість перед банком.

Шановний Анатолій!

Вважаю, що тут порушені права вашої дружини та дітей і це треба доводити у судовому порядку. Як вбачається з розповіді, судовий процес стосовно вашого боргу перед банком був завершений на вашу користь – виконавче провадження було припинено, і борг ви погасили. Що стосується продажу квартири ВДВС на погашення інших боргів, то це вони мали робити лише за новим судовим рішенням. Тобто кредитори повинні були звернутися до суду відносно вашої заборгованості і після винесення відповідної ухвали накладувати стягнення на майно що належить конкретно вам ( а це 1\6, як ви зазначили). В даному випадку чекайте на апеляцію (або, якщо строки розгляду не дотримуються, звертайтеся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на підставі ЗУ "Про судоустрій і статус суддів", ст. 83 «Підстави дисциплінарної відповідальності судді 2) невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом;»), а також до управління Мінюсту щодо перевірки правомірності дій держвиконавця.

Алла Тимофеевна

Моя внучка учится в училище. Ее мать – мать-одиночка, которая растит двоих детей. Чтобы получать пособие, мы должны были взять справку, что внучка учится. Справку нам не дают - внучка пять месяцев не получает пособие. А не дают, потому что у нас образовался долг за коммунальные услуги. Мы не платим, потому что ЖЭК не выполняет своих прямых обязанностей.

Шановна Алла Тимофіївна!

Щоб отримати довідку для вашої онуки, ви повинні зробити декілька кроків, проте це не виключає вашого обов’язку сплачувати комунальні платежі. Для того, щоб отримати цю довідку, вам треба письмово звернутися до приймальні начальника ЖЕПу. Якщо у вас цю заяву відмовляться прийняти, то вам треба піти на пошту і відправити цього листа на пошту із повідомленням, що ЖЕП цього листа отримав. Коли ви отримали це повідомлення, про те що ЖЕП отримав вашу заяву, ви чекаєте 30 днів. Якщо протягом цього часу ЖЕП вам не відповів, ви тоді маєте право звернутися до суду зі скаргою на бездіяльність працівника. І ось тоді, отримавши цей позов, вони видадуть вам потрібну довідку.

Николай Иванович

В 2009 году нам поменяли электросчетчик. Потом позвонили и сообщили, что счетчик был пятизначный, а не четырехзначный и мне нужно заплатить 1700 гривен дополнительно. Я обращался в РЭС, чтобы мне показали этот счетчик и объяснили, как начислили такую сумму, ведь счетчик стоял 29 лет, и при проверке мне ничего не говорили. Я предложил решить проблему через суд, но мне просто отключили свет. Это случилось полгода назад. Законны ли действия работников, которые произвели замену счетчика?

Шановний Микола Іванович!

Викличте працівників цієї інстанції, бо вам потрібно зафіксувати актом факт відключення електроенергії. Якщо ви це зробите, ви зможете звернутися до суду і відновити електропостачання.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram