ГоловнаБлогиБлог Олександра Аронця

Відповідь «доброчесному» та «прозорому» руху "Чесно"

Народному депутату від фракції ВО "Свобода" Леонтію Мартинюку надійшов лист від руху "Чесно". В листі «Чесно» вимагає надати інформацію про діяльність депутата, схожою на ту, яку активісти руху збирали до виборів. Як помічник-консультант Леонтія Мартинюка, публікую відповідь.

Фото: chesno.org

Шановна пані Заліщук!

З певними застереженнями ставлюся до Вашої самооцінки щодо безпосереднього впливу на хід і результати парламентських виборів-2012. Якщо, звісно, Ви не мали на увазі упередженість руху «Чесно», внаслідок чого він під час виборчої кампанії був, по суті, на боці режиму Януковича.

Саме тоді представники руху «Чесно» провадили агресивну кампанію з дифамації лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока та інших членів об’єднання, чим засвідчили свою відверту заангажованість проти ВО «Свобода».

Зокрема, у тодішніх висновках руху «Чесно» йшлося, що кандидат у народні депутати Олег Тягнибок не відповідає критерію «Відсутність фактів порушень прав і свобод людини» у зв'язку з його виступом на горі Яворина у липні 2004 року (http://www.chesno.org/meter/person/1840/). Те, що рух «Чесно» не взяв до уваги надані «Свободою» рішення судів, які визнали, що у виступі лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока на горі Яворина не містяться прояви розпалювання міжетнічної та расової ворожнечі, можна пояснити лише одним: рух «Чесно» намагався підняти нову хвилю паплюження «Свободи», яку було розгорнуто 2004 року на виконання «темників» Медведчука, і в такий спосіб спробувати знизити підтримку нашої політичної сили серед українців. Натомість жодного кроку до засудження українофобських заяв та дій представників режиму Януковича не було. Це дозволило Партії регіонів посісти перше місце на виборах і далі провадити свою антиукраїнську політику.

Оскільки рух «Чесно» провадив навмисну кампанію з очорнення лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока та інших членів об’єднання, тому не вартий був того, щоби з ним вести дискусію, зокрема, відповідати на звинувачення, які, за відсутності очевидних фактів, ґрунтуються на припущеннях, ігноруванні рішень судів, які набули законної сили, та із застосуванням сталінського принципу «презумпції вини». В такий спосіб рух «Чесно» відступив від своїх головних – лібералістичних – принципів.

Попри те, що дифамаційна кампанія щодо «Свободи» провалилась, рух «Чесно» продовжує вкидати в українське суспільство свої інсинуації щодо свободівців. Одна з останніх – безпідставне очорнення голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех (http://www.chesno.org/events/730/).

Тому позиція «Свободи» залишається незмінною: доки рух «Чесно» не зніме упереджені і неправдиві звинувачення з лідера нашої політичної сили та інших членів об’єднання шляхом публічного вибачення й оприлюднення спростування недостовірної інформації на офіційному сайті «Чесно» – доти «Свобода» не співпрацюватиме з рухом «Чесно».

Прагнення наблизити рівень парламентаризму в Україні до світових стандартів доброчесності, прозорості та підзвітності викликає щиру і неприховану підтримку з нашого боку, якщо це є вимога самого громадянського суспільства, а не окремих проектів, що освоюють іноземні гранти на своє існування в Україні. В іншому разі слова прозорість і доброчесність треба брати в лапки, отже отримаємо «доброчесність» та «прозорість».

Принагідно повідомляю, що листування з цього питання є завершеним; будь-які наступні звернення до народного депутата з аналогічних питань розглядатися не будуть.

З повагою, народний депутат України Л. Мартинюк

Олександр Аронець Олександр Аронець , Політичний експерт ГО «Всеукраїнска Люстрація»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram