ГоловнаБлогиБлог Діани Буцко

8 Березня в епоху "Кварталу"

“Но самое главное, что есть у наших любимых женщин, - это, конечно, забота и любовь к нам, мужикам”, - говорив 2013 року тоді ще актор Володимир Зеленський у номері до 8 березня.

Виступ майбутнього президента досить гармонійно вписувався у стиль младосовкового уявлення “Кварталу” про 8 Березня як “свято весни і краси” у суспільстві, де жінки - прекрасні додатки до “мужиків”.

У численних номерах “Кварталу” до 8 березня це свято так і зображають: чоловіки шукають подарунки (а зазвичай це квіти й секс, бо на інше немає грошей), а жінкам раз у рік дозволяють не готувати і не прибирати.

Совкове уявлення про свято, де жінок вважають ніжними й чарівними берегинями, але аж ніяк не переймаються про ґендерну рівність чи дискримінацію, перекочувало й в урядовий квартал. З “Кварталу” в політику можна піти, але “Кварталу” зі свідомості - складніше.

“Зелені” політики можуть на Жіночих конгресах розповідати про рівність, але написані сценаристами доречні виступи ще не змінюють світогляду. Як за Фрейдом, справжня свідомість проявляється експромтом, коли актори відходять від тексту й непередбачувано імпровізують.

Фото: Студия Квартал 95

Так, із вуст уже президента Володимира Зеленського вирвалося, що українські жінки - це туристичний бренд.

“Завжди було уявлення у всіх в світі, що Україна - це, перш за все, сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається нашим брендом”, - сказав Зеленський під час візиту до Парижа, поставивши в один ряд їжу і жінок.

Невже Україні немає чим приваблювати туристів? Невже треба підтримувати репутацію країни, куди їздять за гарними жінками і секс-туризмом? 

Продовжуючи наслідувати традиціям “Кварталу”, президент заявив, що увага й квіти - найголовніше для жінок 8 Березня

Навіщо нам рівна оплата праці, відсутність домагань, родина без насильства, якщо будуть квіти? Буцімто від підсніжників Україна підніметься у Світовому рейтингу ґендерної рівності. Зараз ми на 59 сходинці між Гондурасом і Хорватією.

Ґендерна нерівність в Україні
Ґендерна нерівність в Україні

Раз за разом президент демонструє своє уявлення про ґендерну рівність як поступитися жінці, пропустити “слабку стать” вперед.

“Хай жінка перша скаже, це правильно… Та почекайте, ви ж не жінка, ви людина серйозна!”, - сказав президент під час наради працівників вугільної галузі.

Президент набагато більше попіклувався б про жінок, якби взяв більше парламентарок до списку своєї партії. Жінок треба пропускати до влади, а не у двері, давати їм можливість вирішувати за себе і лобіювати інтереси більшої частини України.

Нинішня влада у контексті жіночого питання органічно демонструє небачену єдність. На Жіночому конгресі спікер Верховної Ради сказав, що парламенту треба рухатися у напрямку ґендерної рівності.

“Верховна Рада ІХ скликання уже зробила стрімкий ривок щодо забезпечення ґендерної рівності серед народних депутатів. У минулому скликанні було лише 12% жінок. Зараз ми бачимо дзеркальну цифру - 21%. Це серйозний показник, але впевнений, що загалом у політиці жінок ще більше”, - заявив спікер Ради. 

Це він так говорить, коли сценарій написаний, а от під час ефіру на центральному каналі ще до виборів Разумков не соромився порівнювати роботу парламенту зі зґвалтуванням. “Гадаю, на зґвалтування точно не треба йти, та й дівчина так собі”, - сказав Разумков про Верховну Раду.

То це виходить, якби дівчина була не так собі, можна було б зґвалтувати? Будь-яке, навіть жартівливе, толерування насильства применшує серйозність проблеми. Сьогодні від домашнього насильства потерпає кожна четверта жінка. Хіба це привід для жартів?

Здавалося б, хоча б українські парламентарки повинні були б відзначати 8 Березня як міжнародний день боротьби за права жінок. Але ж ні, вважають за доречніше робити фото з квітами та дякувати за увагу у “свято весни та рівності” замість того, щоб закликати колег ратифікувати Стамбульську конвенцію про запобігання насильству щодо жінок, як це радить Україні ООН.

Народна депутатка від 'Слуги народу' Єлизавета Ясько
Фото: Facebook
Народна депутатка від 'Слуги народу' Єлизавета Ясько

У цей стиль совкової свідомості вдало вписався і новий прем'єр-міністр Денис Шмигаль

“Я батько двох доньок, мене важко звинуватити у сексизмі”, - заявив Шмигаль під час першого виступу у парламенті, вибудовуючи дивні причинно-наслідкові зв'язки.

Сексизм - це упереджене ставлення до людей через їхню стать/ґендер. Наявність доньок аж ніяк не гарантує, що батько не буде казати дочкам, що їхнє місце на кухні. 

Та на цьому прем‘єр не зупинився і продовжив: “І напередодні свята вітаю усіх жінок, дуже поважаю, дуже люблю, і знаю, що серед жінок багато професійних, розумних та відповідальних людей”.

Навіщо українкам потрібні полігамні камінаути нового прем'єра? Глава уряду повинен не любити жінок, а робити все можливе, аби долати упередження та ґендерну нерівність в країні. РобОти чимало, адже:

  • Жінки 2019 року заробляли майже на 23% менше, ніж чоловіки;

  • 83% українців вважають, що найважливіше завдання жінки – дбати про дім та сім’ю;

  • 90,6% тих, хто пережили зґвалтування, та 73,5%, тих, хто пережили домашнє насилля – жінки;

  • 22% жінок віком 15-49 пережили психологічне чи сексуальне насильство; 

8 березня - це Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, а не свято весни і краси. Цього дня треба говорити про боротьбу з ґендерною нерівністю, будувати стратегії подолання дискримінації, нагадувати про упередження, а не дарувати квіти. Від тюльпанів не стає більше прав жінок і менше насильства.

Та про це під час епохи “Кварталу” говорити не прийнято.

Діана Буцко Діана Буцко , Журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram