ГоловнаБлогиОльги Богомолец

Як вивести економіку України з тіні?

Стандартні для розвинутих країн рецепти детінізації економіки в Україні не діють — про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева. Занадто великий в нас розмір тіньового сектору — аж 44,8% за оцінками МВФ. Між тим, грошей з тіньового сектору вистачило би на повну модернізацію країни всього за кілька років.

Фото: Макс Требухов

Можу запевнити урядовців, що внаслідок їхньої медреформи тіньовий сектор зросте ще більше, адже впровадження платної медицини на вторинній та третинній ланках змусить людей шукати саме в цьому тіньовому секторі додаткові заробітки, щоб оплатити собі та своїм близьким дороговартісне лікування у сотні тисяч гривень.

За таких умов всі потуги уряду, спрямовані на економічне зростання, приречені на провал. Ніхто не захоче віддавати державі свої гроші, які можуть стати єдиною гарантією збереження їхнього здоров’я та життя.

Натомість є рецепт, здатний вивести з тіні більшу частину економіки України всього за кілька років — це впровадження загальнообов’язкового державного медичного страхування.

Моя модель передбачає, що страхові внески за працівників сплачуватиме роботодавець, самозайняті оплачуватимуть страховку самостійно, а за незахищених заплатить держава.

У разі, якщо єдиною можливістю отримати державну медичну страховку буде офіційне працевлаштування або декларація підприємницької діяльності, кількість людей, готових працювати за зарплату у конвертах значно зменшиться, і роботодавці змушені будуть йти на поступки та оформлювати людей на роботу.

Проте сьогодні чомусь навіть такі очевидні речі в уряді не розуміють. Здійснюючи свої ліберальні псевдореформи, які знищують в України залишки соціального захисту, вони власними руками штовхають людей у тіньовий сектор.

Але ж стандартні для розвинутих країн рецепти в Україні не діють, чи не так, панове урядовці?

Ольга Богомолец Ольга Богомолец , капитан запаса медицинской службы
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram