ГоловнаЕкономікаДержава

Рева: джерело підвищення мінімальної зарплати - детінізація економіки

"Детінізація на 10-20% дає бюджету більше, ніж просте зростання економіки".

Рева: джерело підвищення мінімальної зарплати - детінізація економіки
Андрей Рева
Фото: Макс Требухов

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що головним джерелом підвищення мінімальної зарплати буде детінізація економіки.

Про це він сказав, виступаючи на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Коли ми говоримо про підвищення мінімальної зарплати удвічі, це означає, що сума, з якої будуть сплачені податки, в тому числі ЄСВ, збільшується автоматично удвічі. Ми розглядаємо це рішення як один з елементів детінізації заробітних плат. У чому наша дискусія з економічними радниками. Вони говорять про те, що збільшення зарплати повинно бути пропорційним економічному зростанню. Якщо економічне зростання у нас заплановане на рівні 3%, а мінімалка - у два рази, це, мовляв, може розбалансувати всі інші показники. Але згадаймо умови України, де майже 50% економіки перебуває в тіні. Якщо ми говоримо про такий колосальний тіньовий оборот, то навіть детінізація на 10-20% такого обороту дає бюджету більше, ніж просте зростання економіки", - заявив він.

Міністр підкреслив, що це рішення було ретельно прораховано. За його словами, уряд готувався до нього близько шести місяців.

Рева додав, що підвищення мінімальної зарплати - виключна потреба, оскільки нинішня мінімальна зарплата не забезпечує цілий пласт працюючих громадян можливість фізичного виживання.

"П'ятнадцять років споживчий кошик не переглядався. Місяць тому уряд нарешті затвердив його в новому форматі. І коли ми його порахували, виявилося, що 2016 року ця межа, яка повинна бути встановлена для фактичного прожиткового мінімуму, повинна становити 2800 гривень на місяць, а у 2017 році ця межа буде становити 3200 гривень. Якщо ми погоджуємося з тим, що мінімальна зарплата буде меншою від цієї величини, ми повинні чесно людям сказати: працюючі люди будуть отримувати зарплату, яка не дає можливості фізично виживати", - підкреслив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram