ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати направлять Ситнику заяву про злочини Гонтаревої

Депутати направлять Ситнику заяву про злочини Гонтаревої
Валерия Гонтарева
Фото: flickr.com

Завтра, 1 листопада, голові НАБУ Артемові Ситнику передадуть заяву про скоєння злочинів головою Нацбанку Валерією Гонтаревою, під яким підписалися 35 народних депутатів із різних парламентських фракцій. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив член антикорупційного комітету парламенту Ігор Луценко.

«У вівторок, 1 листопада, об 11:00 головна подія наступного тижня! Представники вкладників, які втратили свої депозити, вручатимуть Артемові Ситнику, голові Національного антикорупційного бюро України, заяву про скоєння злочину вищими посадовими особами Національного банку України. Заяву підписали 35 народних депутатів. Запрошуємо всіх підтримати цю громадську акцію, спрямовану на поліпшення інвестиційного клімату в Україні та оздоровлення банківської системи», - зазначив Ігор Луценко.

За його словами, приводом для звернення стали інформаційні матеріали про незаконну діяльність голови Нацбанку, поширені у Верховній Раді 18 жовтня. Оприлюднені факти містять ознаки кримінальних правопорушень і становлять загрозу національній безпеці України.

«Серед зазначених порушень окремо потрібно виділити такі епізоди: 1) прийняття рішень Гонтаревою В.А. про невиправдану ліквідацію банків, а також рефінансування банків, які з часом були ліквідовані - збитки понад 30 млрд грн; 2) причетність до корупційних схем виведення коштів з неплатоспроможних банків, зокрема розкрадання коштів Дельта Банку на суму понад 10 млрд грн; 3) причетність до виведення коштів з пенсійного фонду Національного банку України групою ICU; 4) причетність до маніпуляцій з облігаціями внутрішньої державної позики та вимивання державних коштів; 5) сприяння експансії російського державного капіталу в банківську систему України, зокрема зростання більш ніж утричі статутного капіталу банків країни-агресора в Україні; 6) причетність до виведення коштів сім'ї Януковича, а також виведення в офшори державних коштів», - йдеться в заяві.

Окрім Артема Ситника, документ також адресовано генпрокурору Юрієві Луценку, голові Нацполіції Хатії Деканоїдзе і голові СБУ Василя Грицака.

Депутати вимагають від правоохоронців належно зареєструвати зазначені факти про діяльність Валерії Гонтаревої на посаді голови НБУ, а також відкрити за ними кримінальні справи і провести якісне досудове розслідування.

Як повідомляли, раніше народний депутат фракції БПП Сергій Лещенко заявив, що афери компанії ICU, якою раніше керувала Валерія Гонтарева, унеможливлюють її подальше перебування на посаді голови Нацбанку. За словами іншого представника БПП, голови комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Ніни Южної, до діяльності Гонтаревої сьогодні існує безліч претензій. А заступник голови фракції «Народний фронт» Юрій Береза зазначив, що Валерія Гонтарева повинна піти у відставку, щоб Нацбанк очолив більш компетентний економіст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram