Хто надавав чи надає неправдиву інформацію про заповнення українських ПСГ?

Недавно стало відомо, що із закінченням сезону закачування (приблизно 15 жовтня) в наших підземних сховищах газу (ПСГ) є приблизно 14,7 млрд кубометрів газу, що складає приблизно 48% їх об’єму.

Фото: EPA/UPG

Газ в українських ПСГ, окрім власного споживання, використовується для забезпечення транзиту російського природного газу в країни ЄС. Раніше, 10 вересня 2016 заступник керівника НАК «Нафтогаз України» підтвердив намір НАКу довести обсяг газу у ПСГ до «понад 16 млрд кубометрів». Кабмін України на початку вересня ц.р. ухвалив закачати в ПСГ 17 млрд кубометрів газу. Газпром і ЄК твердили про 19 для гарантії транзиту. Про 17-19 говорив минулого року тодішній Прем’єр-міністр України. Словом, користуючись лексикою північно-східного сусіда, в розрахунках критичного заповнення українських ПСГ повний «раздрай».

Поважні особи з офіційних установ повідомляють про результати розрахунків, які не співпадають навіть на 25%. Така похибка у даних розрахунках не тільки неприйнятна, але й породжує більше запитань, ніж дає відповідей. Цікаво, що рівень заповнення 14.7 млрд кубометрів тепер у згаданих інституціях не викликає великої стурбованості: ні в РФ, ні в ЄК, ні в Міненерго України, ані в Кабміні України – хоч ще недавно вони озвучували інші цифри.

Без сумніву, у такій ситуації лише практика (опалювальний сезон) дасть максимально наближену до істини відповідь.

У цьому контексті, звертає на себе увагу те, що перед зимою 2007/8-го, 2008/9-го, 2009/10-го років фахівці галузі інформували тодішній Секретаріат Президента України про те, що в українських ПСГ має бути не менше 17 млрд кубометрів газу. При менших обсягах заповнення наших ПСГ, виникатимуть загрози щодо транзиту російського газу до країн ЄС і внутрішніх потреб України. З тих пір до цього часу не змінилися ні технологія транзиту, ані технічна політика НАКу тощо. Практично не змінилися рівень кваліфікації українських і газових інституцій і фахівців.

Зниження обсягів заповнення ПСГ, певною мірою, можна пояснити скороченням загальних обсягів споживання російського газу у нас і в ЄС. Але ж офіційна інформація про згадані 17 кубометрів газу в ПСГ стосувалися тільки гарантій належного транзиту, а не обсягів споживання. Тому, з метою забезпечення і внутрішніх потреб споживання, і транзиту у згадані роки, в кінці періодів закачування у ПСГ накопичувалося більше, ніж 17 млрд кубометрів газу (майже 30 кубометрів у 2007-му, 28 – у 2008-му, 26 – у 2009-му).

Тобто, якщо порівнювати сьогоднішніх 14,7 із реальним заповненнями ПСГ у згадані роки (з метою гарантування транзиту і належного внутрішнього споживання, про що тоді інформували президента України), то мова йде в грошах про додаткових кілька млрд доларів США (0.5 – 1.0 – лише для транзиту).

Грошей завжди бракувало і бракує і НАКу «Нафтогаз України», і бюджету нашої держави. Однак у згаданий період, держава Україна, керуючись згаданою офіційною інформацією щодо оптимального заповнення газосховищ, робила такі витрати – купувала імпортний газ і закачувала його в ПСГ, аби гарантувати виконання згаданих зобов’язань. При цьому, наша держава терпіла значні додаткові фінансові навантаження, що її додатково ослаблювало.

Тепер, серед багатьох інших, виникають такі питання: коли і хто неправдиво інформував про мінімальні обсяги заповнення ПСГ керівництво України, а відтак – і наше суспільство, і зовнішніх партнерів? Тепер чи тоді? Чи йдеться (а може йшлося) про халатність, чи про свідоме приниження та ослаблення української держави і дезінформування глави держави?

Чесні відповіді на згадані питання, серед іншого, важливі для відстоювання іміджу керівництва нашої держави. Адже, нас так сприймали і наразі сприймають вдома і в світі, що за всі «успіхи і недоліки», в т.ч. чи вистачить 14,7 млрд кубометрів газу в ПСГ на цей сезон, чи достатньо його було в 2005 - 2009 тощо, відповідає Глава держави.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram