Блокування реверсу з боку Кремля прогнозоване

До тих пір, доки українська компанія не законтрактує газ у незалежного від РФ видобувача, завжди існуватиме кремлівська загроза його реверсному постачанню.

Фото: EPA/UPG

Тепер про реверсне постачання домовлено, і навіть підписано документи, з польською, угорською і словацькою компаніями. Це добре. Навіть дуже правильно, але на цьому не можна зупинятися. Наразі, за активної участі ЄК, зроблено частину справи – в рамках законодавства ЄС забезпечено транзит газу до України з європейських ринків. Ні Польща, ні Угорщина, ані Словаччина не вважаються експортерами природного газу, не є власниками міжнародних газових ринків, але є його транзитерами і споживачами. Всі ці країни імпортують більшість обсягів газу з РФ. І дуже важко, практично не можливо, довести, що надлишки, які реекспортуються в Україну, неросійського походження.

В цій ситуації, коли РФ блокує реверсні поставки через свою інтерпретацію законодавства, у нас є єдиний вихід – терміново законтрактувати газ від неросійських газовидобувачів. Тільки в такому разі міжнародна спільнота, а головне – європейські юристи зможуть довести, що Кремль як третя сторона не має права втручатися у будь-які відносини двох інших субєктів.

В цілому може й на добре вийшло, що Газпром не втримався і ще раз показав своє реальне ставлення до України тепер, а не, наприклад, у листопаді, коли було б однозначно не можливо щось вирішувати з реверсним постачанням газу. Зокрема, було б пізно домовлятися і контрактувати газ.

Вся ця історія з блокуванням реверсу додатково вказує на те, що у відносинах з Кремлем Україні треба бути винятково обережним і прораховувати всі можливі і неможливі московські витівки. Однозначно треба, щоб українці назавжди позбулися будь-якої монопольної залежності від Москви і будь-кого іншого.

Слава Україні!

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram