ГоловнаБлогиБлог Андрія Юсова

Кому воєнний стан, а кому – дерибан

В Одесі, під прикриттям воєнного стану, місцева влада прагне здійснити грандіозну земельну оборудку та блокувати акції протесту. У місті цими днями, фактично, запускають процедуру масового розпродажу земель. Причому позбутися хочуть прибережної міської смуги, забрати у громади та гостей Одеси пляжі та парки, зокрема, схили в районі Великого Фонтану.

Яким чином це хочуть зробити? Дуже просто: змінивши містобудівну документацію. Через загрозу розголосу та акцій протесту, це робиться мало не підпільно та дуже швидко, і, якби не громадські активісти і місцеві ЗМІ, одесити дізналися б про це, напевно, прокинувшись у новій реальності.

Так, журналістам «Избиркома» стало відомо, що на засіданні земельної комісії одеської міської ради 5 грудня затвердили так званий «проект землеустрою щодо визначення меж земель водного фонду та водоохоронних зон в Одесі». Видання пише, що всі депутати на засіданні комісії проголосували «за» цей скандальний документ, хоча навряд чи хтось із ним ознайомився. Деякі депутати зауважували, мовляв, віддають свій голос заочно, а читатимуть, що там написано, потім. Не дивно, що цей «проект землеустрою» міська влада не опублікувала за 20 днів до голосування, як того вимагає закон «Про доступ до публічної інформації». Адже від його положень волосся на голові стає дибки. Як пояснює місцевий активіст Юрій Нікітін, за його маніпулятивними положеннями криється єдина суть: у міста оптом хочуть вкрасти 141 гектар рекреаційних земель! Так, людям «люб’язно» залишать 69 гектарів берегової смуги з існуючих 210 гектарів. А як продати вкрадені землі, якщо, згідного норм Водного і Земельного кодексів, вони можуть бути лише у державній або комунальній власності? Для цього теж вигадали лазівку: хочуть створити нову землевпорядну документацію. Влада розуміє, що такі кроки є незаконними, активісти не залишать це просто так і оскаржуватимуть у судах. Але українська Феміда, на жаль, часто є чудовим прикриттям для шахрайських схем. І поки ці справи затягуватимуться, землю можна буде продати. А потім - шукай вітра в полі.

Чи варто й говорити, що такий відвертий дерибан узбережжя, проти якого неодноразово виступали одесити, протягується без громадського обговорення.

Узагалі, із прийняттям згаданого «проекту землеустрою» вкрай поспішають. Так, на сесії міської ради його мають розглянути вже 12 грудня. Такий поспіх не випадковий. Місцеві керманичі чудово розуміють, яку хвилю обурення у суспільстві викличе подібне рішення. Одеса не раз доводила, що здатна протистояти беззаконню та несправедливості. Так, інформація швидко поширюється серед місцевих жителів. Зокрема, до активних дій закликав одеситів лідер одеського осередку «Автомайдану» Віталій Устименко. Протистояти місцевому беззаконню потрібно, але сили наразі не рівні. На руку владі і поліції грає закон про воєнний стан. Керуючись його нормами про обмеження щодо проведення мітингів і протестів, влада розраховує, що незадоволення людей можна буде придушити в ніби-то законний спосіб. Таким чином, в Одесі свідомо загострюється ситуація. І відбувається це під час дії воєнного стану і напередодні офіційного старту виборів президента країни.

Як тут не згадати, що минулого тижня місто відвідали генпрокурор Луценко і голова МВС Аваков. Останній, до слова, назвав Одесу «кримінальною столицею». Те, що подібні рішення ініціюються з боку мера Генадія Труханова, зрозуміло. Але ж у міськраді, окрім промерської фракції «Довіряй ділам», до більшості фактично входить БПП. Ні для кого не секрет, що Генадій Труханов співпрацює із командою Петра Порошенка. Однак цього разу саме президент нарешті мав би втрутитися в ситуацію. Начебто не в його інтересах бути причетним до настільки скандальних рішень, коли фактична виборча кампанія вже триває. Тож хочеться сподіватись, що Київ врешті-решт проявить твердість, а не буде дивитись крізь пальці на події в Одесі.

Наразі активісти вимагають зняти згаданий законопроект із сесії міської ради, опублікувати його і виставити на загальне обговорення строком на один місяць. Шанси зупинити скандальне рішення ще є, тож давайте їх не втратимо. Інакше зовсім скоро ми не впізнаємо Одесу, і ці зміни будуть не на краще.

Андрій Юсов Андрій Юсов , Експерт Школи відповідальної політики, політичний оглядач, активіст Євромайдану
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram