ГоловнаБлогиБлог Андрія Волошина

Діалог влади, бізнесу та громадянського суспільства

Цікавий захід відбувся 3 грудня 2015 року за ініціативою Київської Торгово-промислової Палати – зустріч з Богданом Гаврилишиним, на якій також виступали народні депутати України (Ольга Богомолець, Оксана Юринець) і також представники бізнесу та громадянського суспільства.

Фото: Надано автором

З вітальним словом, своїми враженнями про економічний форум в Вільнюсі та цікавою економічною статистикою України виступив президент Київської ТПП Микола Засульський. Богдан Гаврилишин охарактеризував стан світу та стан України, як поганий. На його думку лише 6 країн є ефективними, не лише за економічним та політичним розвитком, а також за показниками соціальної справедливості, симбіозу з біосферою.

Ці країни він не називав, але легко здогадатись, що вони в переліку тих країн куди здійснюються навчальні подорожі від “Фонду Гаврилишина”, тобто це Австрія, Німеччина, Норвегія, Швейцарія і Швеція, а також Польща. Пан Богдан розказав детальніше про ці навчальні поїздки, а також поділився враженнями з нещодавної зустрічі в Женеві, де Міністерство економіки презентувало систему електронної торгівлі.

“Перспективи на наступний рік – не надто веселі , але вже за 7 років Україна буде ефективною” - цю впевненість Богдан Гаврилишин висловив спираючись на приклади нових молодих депутатів, працівників міністерств, які відповідають 3 основним критеріям (Патріотичність, компетентність, порядність). “Коли Україна стане ефективною – тоді й треба буде визначатись чи йти в ЄС чи ні, бо ЄС дуже дурна структура” - сказав пан Гаврилишин, що наштовхнуло мене на думку, що він може бути також прихильником альтернативного геополітичного утворення в рамках Балто-Чорноморської співпраці.

В своєму виступі я згадав про цей напрямок, та про Балто-Чорноморський форум, який наша ГО “Міжнародна Ініціатива з Підтримки України” проводила в цьому ж приміщенні 12 листопада. Також апелюючи до слів Гаврилишина, що “Жодна партія не має ідеології. Немає плану дій”, я висловив думку, що зараз люди, які віддавали часом і останні кошти на підтримку армії, зрозуміють, що інвестувати треба і в політику, тому будуть формуватись нові політичні сили з ідеологією. Тому що ідеологія існує, вона нікуди не зникала, є також і люди, які є носіями ідеології. Наприклад, 100 людей, бізнесменів могли б віддавати певну частину (відносно невелику) прибутків на функіонування невеликого, але ефективного апарату партії, і таким чином партія була б незалежна від олігархів чи конкретних спонсорів, адже припинення фінансування одного чи навіть десятка спонсорів нічого суттєво не змінила би в плані загального курсу партії.

Після Богдана Гаврилишина виступали народні депутати України Ольга Богомолець, Оксана Юринець, потім предстаники громадянського суспільства, КТПП та бізнесу: Михайло Оболонський, Олег Саакян, Микола Соколовський, Ольга Ревок, Вікторія Вдовиченко, Віталій Майстренко, Леонід Бірюков та інші.

Фото: Надано автором

Такі зустрічі безперечно потрібні, щоб по-перше активні представнки бізнесу, громадянського суспільства та влади (в даному випадку – законодавчої) познайомились, обмінялись думками ідеями та планами на майбутнє, а по-друге налагодили активну співпрацю по розбудові економічно сильної та ефективної держави.

Андрій Волошин Андрій Волошин , Письменник, політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram