ГоловнаБлогиБлог AHF Ukraine

Чому нам усім треба вже завтра йти тестуватися на ВІЛ?

ВІЛ – це мене не стосується. Саме так думає більшість з нас. І, напевно, саме так думала значна частина зі 141 тисячі людей в Україні, в яких діагностовано ВІЛ. Проте, за оціночними даними, є ще 103 тисячі українців, які не знають про те, що в них є ВІЛ-інфекція.

Процес швидкого тестування на ВІЛ
Фото: надане автором
Процес швидкого тестування на ВІЛ

Хто ці люди?

Дані Центру Громадського здоров'я за 2017 рік говорять, що майже 74% усіх випадків інфікування ВІЛ трапилися через незахищені сексуальні контакти. Тобто в зоні ризику опиняється кожна сексуально активна людина – багато хто з нас.

Сьогодні тестування на ВІЛ можна пройти безкоштовно та швидко.

Під час експрес-тесту в людини беруть кров з пальця стерильними одноразовими інструментами. Результат тестування буде отриманий вже за 10-15 хв.

Стерильні одноразові інструменти для швидкого тестування на ВІЛ
Фото: надане автором
Стерильні одноразові інструменти для швидкого тестування на ВІЛ

Швидкість – важлива умова, яка не впливає на достовірність та якість отриманого результату.

Наприклад, у більшості лікарень сьогодні проводять імуноферментні тести – береться зразок крові з вени. Цей тест є таким же достовірним, як і швидкий тест, але результат необхідно чекати мінімум 3-4 дні. Час очікування може стати для людини стресом, якій іноді призводить до невиправданих страхів, і людина може не повернутися за результатом. І якщо такий результат виявиться позитивним, людина про це не дізнається і не розпочне життєво необхідне лікування.

Натомість зі швидким тестом вам одразу повідомляють результат. Наприклад, у Києві такий тест можна здати безкоштовно та конфіденційно в Чекпойнті Фундації АнтиСНІД-США в Україні – AHF Checkpoint Kyiv. Знайти інший найближчий до вас пункт тестування в Києві чи іншому місті можна тут.

Якщо результат виявиться позитивним, людина в жодному випадку не залишиться з ним сам на сам. Тут завжди підтримають, пояснять, що необхідно зробити, щоб точно підтвердити діагноз, нададуть супровід і допоможуть розпочати лікування. Майже всі особи, у яких виявили ВІЛ на тестуванні в Чекпойні, сьогодні вже отримують лікування.

Тестування на ВІЛ – конфіденційне.

Практика показує, що часто люди готові здати тест на ВІЛ, але не приходять у свою лікарню, особливо в маленьких містах. Їх спиняє страх того, що їх впізнають і через це будуть засуджувати чи ставитися упереджено.

Незалежні пункти тестування дозволяють забезпечити конфіденційність – результат повідомляють лише вам. Персонал пункту ставиться до відвідувачів не просто з повагою, а з підтримкою та розумінням.

До тестування на ВІЛ не потрібно готуватися.

Прийти і здати тест на ВІЛ ви можете в будь-який час і в будь-якому місці. Не потрібно спеціально готуватися, бо результат тестування з швидким тестом не залежить від споживання їжі або інших умов. Головне – ваше щире бажання потурбуватися про власне здоров’я та здоров’я близьких.

Є лише одна умова – якщо ви точно знаєте, що мали ризик інфікуватися ВІЛ (наприклад, незахищений статевий контакт), приходьте на тестування через 3 місяці після такого випадку. До цього часу ВІЛ-інфекцію неможливо ідентифікувати – це так званий період вікна.

Чим раніше діагностують ВІЛ-інфекцію, тим якісніше і триваліше життя чекає на людину.

Людина страждає не стільки від самої ВІЛ-інфекції, скільки від супутніх хвороб, які розвиваються через низький імунітет, що постійно вражається та послаблюється вірусом імунодефіциту людини. Тож чим раніше буде виявлено в людини ВІЛ-інфекцію і призначено лікування, тим більш вірогідно, що вона буде захищена від супутніх хвороб і житиме якісно.

За 2016-2017 роки в київський пункт тестування AHF Ukraine прийшли 9294 людини. З них у 348 людей виявили ВІЛ-інфекцію. Для цих 348 людей прихід у пункт тестування – врятоване життя, а також врятовані життя їхніх близьких.

Так. За оціночними даними, ще 103 тисячі людей не знають про те, що в них є ВІЛ. Не хочеться думати, що це хтось із нас. Але що краще: безпечна невідомість чи врятоване життя?

Фундація АнтиСНІД-США (AHF) – одна з найбільших і найпотужніших у світі неурядових організацій, що працює задля подолання ВІЛ-інфекції та підтримки ВІЛ-позитивних людей. У жовтні 2018 організація досягла позначки в 1 млн пацієнтів під опікою в усьому світі. Це більше 4 мільйонів проведених тестувань на ВІЛ за рік та 38 мільйонів розповсюджених безкоштовних презервативів. В Україні Фундація підтримує програми профілактики, тестування та лікування ВІЛ й супутніх захворювань.

Юлія Квасневська, координаторка програм тестування та профілактики Фундації АнтиСНІД-США в Україні

AHF Ukraine AHF Ukraine , Фундація АнтиСНІД-США в Україні
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram