Держава повинна прискорити реформу місцевого самоврядування

Місцеве самоврядування в Україні ще й досі не впливає на вирішення більшості проблем, які стосуються громадян. Попри гучні заяви про децентралізацію і передачу повноважень на місця, у 2015 році держава зробила лише один відчутний крок назустріч місцевому самоврядуванню. На місцях залишили ряд податків і зборів, що дало можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів. Наприклад, в Ірпінському регіоні за 11 місяців поточного року до бюджетів усіх рівнів надійшло 786,8 млн. гривень. Зведений бюджет отримав майже на 77 млн.грн. більше минулорічного.

Фото: Надано автором

Але цим наші реальні здобутки у напрямку децентралізації і вичерпуються. Держава ніби й повертається обличчям до місцевого самоврядування, але робить це дуже повільно. Дуже довго триває процес передачі повноважень архбудконтролю. Лише нещодавно прийнято закон про передачу на місця повноважень Держземагенства, і скільки часу вони будуть реально передаватися теж сказати важко. Як і раніше, міські та селищні голови не мають жодного впливу на призначення керівників місцевих правоохоронних органів. І цей ряд можна продовжувати. Та й чи змінить ситуацію одна лише передача повноважень?

Нам потрібно формувати якісний кадровий потенціал для тих структур, які перейдуть у підпорядкування органам місцевого самоврядування. І кадрове питання є одним з найболючіших. Ми розуміємо, якщо в бізнесі ти хочеш отримати класного якісного «кадра», висококваліфікованого працівника, ти маєш платити йому великі гроші. Так само має бути і в роботі органів державної влади, чи на місцях, чи загальнонаціональних. Коли люди отримують хорошу зарплату, тоді від них можна і багато вимагати. Тому держава має переглянути весь процес реформування місцевого самоврядування і, в тому числі, питання оплати праці його працівників. Та й не тільки їх, а й усіх державних службовців.

Тож з нагоди Дня місцевого самоврядування в Україні хочеться побажати, щоби держава, нарешті, повернулася обличчям до місцевого самоврядування. Щоби територіальні громади отримали не декларовані, а реальні можливості вирішення своїх проблем, а працівники органів місцевого самоврядування відчули реальну турботу про себе і гордість з нагоди професійного свята.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram