ГоловнаСвіт

Міністр оборони Венесуели підтвердив лояльність військових Ніколасу Мадуро

Перед тим опозиція закликала армію "стояти на боці народу".

Міністр оборони Венесуели підтвердив лояльність військових Ніколасу Мадуро
Ніколас Мадуро і Володимир Путін у Москві. Вересень, 2019 року
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Венесуели Володимир Падріно підтвердив “абсолютну лояльність” військових президента Ніколасу Мадуро.

Про це повідомляє Reuters. 

Він зробив цю заяву після того, як кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес і лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо закликали армію Венесуели "стояти на боці народу".

Міністр оборони Венесуели наголосив, що ці “безглузді та ірраціональні заклики прагнуть зруйнувати нашу єдність та інституційність, але вони ніколи цього не досягнуть”.

Вибори президента у Венесуелі

29 липня у Венесуелі Виборча рада підтвердила, що чинний президент країни Ніколас Мадуро набрав 51% голосів на національних виборах. Хоча, якщо вірити екзит-полам, ледь не 70% насправді проголосували за опозиційного кандидата Едмундо Гонзалеса. 

Чимало демократичних країн висловили сумнів у чесності та прозорості виборів і закликали венесуельську владу надати письмове підтвердження результатів підрахунку голосів. 

У країні почалися вуличні протести. Міністр оборони Венесуели назвав протести проти фальсифікації виборів "переворотом".

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон “серйозно стурбований тим, що оголошений результат не відображає волі чи голосів народу Венесуели”.

Голова дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель заявив, що ЄС не може визнати результати виборів у Венесуелі, доки не буде підраховано всі голоси і надано протоколи.

30 липня Венесуела заявила, що відкликає послів із семи країн, які висловили сумнів у результатах виборів президента. Це  Аргентина, Чилі, Коста-Ріка, Перу, Панама, Домініканська Республіка та Уруґвай.

США заявили, що світ має визнати, що опозиція Венесуели перемогла на виборах минулих вихідних, у той час як президент Ніколас Мадуро заявив, що його опоненти повинні бути ув’язнені на десятиліття.

Ніколас Мадуро намагається відстояти свою нібито перемогу, звернувшись до Верховного суду з проханням про аудит виборів. 

США визнали Едмундо Гонзалеса переможцем президентських виборів у Венесуелі.

Ніколас Мадуро повідомив своїм прихильникам, що близько 2000 людей були заарештовані під час протестів проти результатів виборів президента.

Генеральний прокурор Венесуели Тарек Сааб заявив про відкриття кримінальних справ проти лідерів опозиції – кандидата у президенти Едмундо Гонзалеса, якого країни демократичного Заходу вважають переможцем виборів, та очільниці протестів проти Ніколаса Мадуро Марії Мачадо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram