ГоловнаСвіт

Британія підозрює Китай у постачанні летальної зброї до РФ для війни в Україні

У британської розвідки з'явилися докази щодо постачання Китаєм летальної зброї до Росії.

Британія підозрює Китай у постачанні летальної зброї до РФ для війни в Україні
Президент РФ Путін відвідує Пекін, 16 травня 2024 року
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Великобританії Грант Шаппс звинуватив Китай у наданні або підготовці надати Росії летальну зброю для використання Москвою її у війні проти України, пише Reuters.

За словами Шаппса, американська та британська розвідки мають безпосередні докази того, що "летальна допомога вже надходить або буде надходити найближчим часом з Китаю в Росію для використання її проти України".

"Ми повинні бути стурбовані цим, тому що на початку цієї війни Китай хотів представити себе як пом’якшувальний вплив на Путіна", – додав він.

Минулого місяця посольство Китаю в США заявило, що не надавало зброю Росії, додавши, що вони "не є виробником і не беруть участі в українській кризі".

  • Раніше керівник ГУР МО Кирило Буданов заявив, що Китай не постачає Росії озброєння, але його електронне обладнання може використовуватися росіянами для ракет.
  • Китай одним із найбільших економічних партнерів Росії, і протягом повномасштабної війни риторика Пекіна була більше проросійською, ніж проукраїнською, хоча сам він стверджував, що займає позицію нейтралітету. 
  • З росіянами китайські високопосадовці за ці півтора роки зустрічалися декілька разів, зокрема до Москви літав китайський лідер Сі Цзіньпін.
  • Сі декілька разів говорив із Путіним по телефону, а колишнього російського президента Медведєва приймав у Пекіні. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram