ГоловнаСвіт

Норвегія надасть США доступ до вісьмох військових об'єктів на території країни

Пентагон буде мати доступ до норвезьких військових об'єктів.

Норвегія надасть США доступ до вісьмох військових об'єктів на території країни
Міністр оборони Норвегії Бйорн Арильд Грам і посол США в Осло Марк Натансон підписують угоду
Фото: сайт уряду Норвегії

Норвегія і США досягли домовленостей щодо розширення доступу Пентагону до вісьмох норвезьких військових об'єктів у межах доповнення до двосторонньої угоди про співробітництво в сфері оборони від 2022.

Про це повідомив уряд королівства Норвегії.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арильд Грам і посол США в Осло Марк Натансон підписали документ щодо внесення поправок до угоди, що передбачають дозвіл на використання Пентагоном додатково восьми військових об'єктів на території країни.

Ідеться про такі об'єкти: аеродроми Андейя і Бардуфосс, базу і полігон Сетермоен на півночі Норвегії, аеродром Ерланд, базу Вернес і паливний термінал Намсен у центральній частині країни, головну військово-морську базу Гоконсверн поблизу міста Берген, підземний комплекс у печерах Осмарка і на півдні країни.

"В очікуванні згоди норвезького парламенту ці об'єкти можуть використовуватися Норвегією, Сполученими Штатами та іншими союзними силами для низки військових цілей. Підписання сприяє подальшому розвитку угоди про співпрацю в сфері оборони, яку ухвалив норвезький парламент у червні 2022 року", – ідеться у заяві посла США в Норвегії.

Разом із раніше вже наданими за чинною угодою аеродромами Рюгге, Евенес і Сола, а також військово-морською базою Рамсунд, США отримують доступ загалом до 12 військових об'єктів на території Норвегії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram