ГоловнаСвіт

Єрмак провів консультації з представниками Німеччини та Франції перед їхнім візитом до Москви

Сторони домовились продовжувати координацію дій в контексті поточної ситуації.

Єрмак провів консультації з представниками Німеччини та Франції перед їхнім візитом до Москви
Фото: пресслужба президента

Голова Офісу президента Андрій Єрмак провів телефонні консультації з радником Канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики Єнсом Пльотнером та дипломатичним радником Президента Франції Еммануелем Бонном перед їхнім візитом до Москви. 

Про це Єрмак повідомив у Twitter.

"Домовились продовжувати координацію наших дій в контексті поточної ситуації. Вдячні за непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України", - зазначив Єрмак.

Напередодні глави української та британської дипломатій скоординували позиції України та Великої Британії на тлі агресивних дій Російської Федерації та дипломатичних переговорів, що відбуватимуться у різних форматах найближчими тижнями по лінії НАТО, ОБСЄ та ЄС.

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн-членів Північноатлантичного альянсу проведуть позачергове засідання 7 січня. Головною темою зустрічі стане накопичення Росією військ на окупованих територіях України та біля неї.

Напередодні у НАТО підтвердили заплановані на 12 січня перемовини з Росією. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що будь-який діалог з Росією "повинен вестися на основі взаємності, з урахуванням занепокоєння НАТО щодо дій Росії... і з консультаціями з європейськими партнерами НАТО".

До цього, 10 січня, мають відбутися переговори в форматі Росія-США. Вони проходитимуть у Женеві, участь президентів Володимира Путіна і Джо Байдена не передбачається. На перемовинах, як очікується, піднімуть теми безпекової ситуації довкола України та діяльність НАТО в Європі.

На 13 січня заплановано засідання Постійної ради ОБСЄ, в якій РФ також братиме участь.

Основною темою перемовин мають стати запропоновані Кремлем "гарантії безпеки Європи", які де-факто є вимогою не брати країни Європи, зокрема й Україну, до НАТО.

Альянс загалом і окремо країни-члени відкинули можливість Росії диктувати, кого і куди приймати. Однак США наголошують, що з РФ потрібно вести дипломатичний діалог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram