ГоловнаСвіт

Лукашенко закликав не засуджувати Білорусь за проведення параду 9 травня

"На нас дивляться очі загиблих за нашу свободу радянських солдатів".

Лукашенко закликав не засуджувати Білорусь за проведення параду 9 травня
Фото: БЕЛТА

Президент Олександр Лукашенко закликав не засуджувати Білорусь за проведення параду 9 травня, попри пандемію коронавірусу. Про це він заявив на заходах у Мінську, передає БелТА.

"У цьому шаленому, що втратив орієнтири, світі знайдуться люди, які засуджують нас за місце й час проведення цього священного дійства. Хочу їм сказати по-людськи: не поспішайте робити висновки, а тим більше засуджувати нас, спадкоємців Перемоги, білорусів. Ми просто не могли інакше, у нас не було іншого вибору. А якщо й був би – ми б вчинили так само", – сказав білоруський президент.

Лукашенко пояснив, що на них "дивляться очі загиблих за нашу свободу радянських солдатів, очі замучених у катівнях гестапо партизан і підпільників".

Як пише видання, у параді взяли участь приблизно 3 тис. військовослужбовців, зокрема парадні розрахунки спеціалізованих ліцеїв і кадетських училищ, Військової академії, прикордонники, рятувальники і співробітники МВС.

У складі механізованої колони пройшли танки Т-34–85 і Т-72Б3, бронетранспортери та інша техніка. У повітряній частині параду були залучені 36 літаків і вертольотів.

Увечері на мінській площі Перемоги заплановано концерт.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я раніше назвала темп приросту хворих на коронавірус у Білорусі одним із найвищих у Європі. Наприкінці квітня ООН закликала Білорусь, яка є єдиною країною в Європі, де не діє карантин, ввести обмежувальні заходи. З такою ж рекомендацією виступала і ВООЗ. Водночас Лукашенко вважає правильним рішенням відмову від введення карантину.

Карантинні обмеження в країні не вводяться, а президент публічно запросив глав інших держав у Мінськ на парад 9 травня.

Лукашенко стверджує, що в Білорусі "суто від коронавірусу" ніхто не помер і назвав пандемію хорошим уроком "для наркоманів та курців".

За даними Міністерства охорони здоров'я Білорусі, на 8 травня в країні підтверджено 21 тис. випадків захворювання COVID-19, померла 121 особа, більш як 5 тис. пацієнтів одужали і виписані з лікарень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram