ГоловнаСвіт

Тимчасово окуповані території України не стануть перешкодою для членства в НАТО

Україні просто потрібно йти вже протореним шляхом і робити все можливе для того, щоб відстояти свою територіальну цілісність.

Тимчасово окуповані території України не стануть перешкодою для членства в НАТО
Фото: Укринформ

Тимчасово окуповані території України не стануть перешкодою для членства в НАТО. Таку заяву зробив сьогодні голова місії України при НАТО Вадим Пристайко, повідомляє кореспондент LB.ua.

Пристайко стверджує: Північноатлантичний договір не передбачає, що країна, яка має територіальний спір, не може бути членом НАТО, тому тимчасово окуповані території на сході України не є перешкодою на шляху інтеграції з НАТО. Про це український дипломат заявив у четвер в Брюсселі, коментуючи перспективи розвитку відносин Києва з альянсом, який сьогодні відзначає 70-річчя з дня заснування.

За словами Пристайка, аргумент, що Україна не може бути членом в НАТО через незаконну анексію Криму та окупацію Донбасу Росією, широко використовується противниками євроатлантичної інтеграції країни і в політичних колах України, і РФ.

"Якщо Росія розраховує, що окупація частини Донбасу і Криму загальмує наше просування в НАТО, вона глибоко помиляється. Щодо невирішених територіальних спорів, які нібито можуть бути перешкодою для отримання Україною запрошення приєднатися до альянсу, то в Північноатлантичному договорі про це не йдеться" , - пояснив він.

Голова місії України при НАТО навів приклад Греції/Туреччини. "Відповідно до статті 6 Північноатлантичного договору, НАТО винесло конфлікти і територіальні спори поза межі принципу колективної безпеки", - аргументував Пристайко. Під час вступу в НАТО Туреччини і Греції, територіальний спір яких не вирішено досі, в протоколі про приєднання прописали фразу про "території Туреччини". Як відомо, Анкара і Афіни ще з минулого століття ведуть територіальну суперечку через приналежність незаселених островів в Егейському морі, які відійшли Греції відповідно до Лозаннського мирного договору від 1923 року. Крім того, Естонія і Латвія на момент приєднання до альянсу не мали чіткої демаркаційної лінії з Росією.

Пристайко підкреслив, що за останній час Україна як ніколи раніше наблизилася до НАТО в багатьох сферах: у проведенні військової й оборонної реформ, приведення збройних сил до стандартів альянсу. Союзники теж виявили з Києвом солідарність, надаючи політичну і практичну підтримку країні для протистояння російській агресії.

"Україні просто потрібно йти вже протореним шляхом і робити все можливе для того, щоб відстояти свою територіальну цілісність і право на незалежний розвиток, посиливши тим самим колективну безпеку на всьому євроатлантичному просторі", - підкреслив Пристайко.

Говорячи про можливу участь України в оборонному союзі ЄС, український дипломат висловив думку, що ця організація не зможе найближчим часом стати серйозною альтернативою НАТО. Український дипломат висловив співчуття у зв'язку з тим, що Європа змушена задуматися над формуванням паралельних структур, які забезпечували б її безпеку.

"Для України ідеальним був би варіант, коли ЄС сприяв би колективним зусиллям у сфері економічного, соціального, культурного і етнічного розвитку, залишивши НАТО питання захисту регіону, а Україна була б членом цих двох об'єднань", - вважає дипломат.

Нагадаємо, на початку лютого Верховна Рада України внесла зміни до Конституції країни, доповнивши преамбулу основного закону словами про підтвердження європейської ідентичності українського народу і незворотності європейського і євроатлантичного курсу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram