ГоловнаСвіт

Голова МЗС РФ поскаржився, що Порошенко "відбився від рук" і не хоче йти на діалог з РФ

Лавров заявив, що Москва готова обговорювати виконання Мінських домовленостей.

Голова МЗС РФ поскаржився, що Порошенко "відбився від рук" і не хоче йти на діалог з РФ
Cергей Лавров
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова до діалогу з Києвом у питанні виконання Мінських домовленостей, але президент України Петро Порошенко "не хоче і не буде робити це".

Про це він розповів в інтерв'ю російським ЗМІ.

"Ми відкриті до діалогу, який буде націлений не так на балаканину і не на вигадування прийменників для бездіяльності, а на практичне виконання Мінських домовленостей. У мене немає сумнівів у тому, що Петро Порошенко не хоче і не буде робити це", - заявив Лавров.

"Коли представник Києва в гуманітарній підгрупі з питань Донбасу Віктор Медведчук всього-на-всього запропонував серйозно обговорити, які права автономного плану можуть бути надані Донбасу, він був названий зрадником. Порошенко заявив, що цього ніколи не буде, хоча сам він підписався під особливим статусом Донбасу, який досить докладно викладено в Мінських домовленостях", - додав голова російського МЗС.

Лавров також зазначив, що низку положень домовленостей формулювала в тому числі і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

"Те, що їх «підопічний» відбився від рук, - це факт. З одного боку, він не слухає ні Німеччину, ні Францію, тому що має американських «заступників»", - заявив голова російського МЗС, зазначивши при цьому, що іншого документа, крім Мінських домовленостей, немає.

Нагадаємо, раніше спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер констатував, що Росія протягом чотирьох років порушує Мінські угоди. Він нагадав, що перший пункт домовленостей стосувався режиму припинення вогню, але вже приблизно через тиждень Росія та її маріонеткові сили захопили Дебальцеве.

12 лютого 2015 року учасники програми Тристоронньої контактної групи за підсумками переговорів у Мінську підписали "Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод". Ці домовленості, зокрема, передбачали негайне і всеосяжне припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також відведення важкого озброєння обома сторонами на рівні відстані. Передбачалося також відновлення України повного контролю над держкордоном; виведення з Донбасу російських найманців і незаконних збройних формувань і техніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram