ГоловнаПолітика

Волкер: Росія чотири роки щодня порушує Мінські домовленості

Спецпредставник США нагадав, як РФ захопила Дебальцеве відразу після їх підписання.

Волкер: Росія чотири роки щодня порушує Мінські домовленості
Курт Волкер
Фото: inforesist

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер констатував, що Російська Федерація впродовж чотирьох років порушує Мінські угоди.

Про це він написав у своєму мікроблозі Twitter.

"Чотири роки тому Росія підписала комплекс заходів, у яких перший пункт стосувався режиму припинення вогню з 14 лютого. Приблизно через тиждень Росія та її маріонеткові сили захопили Дебальцеве", - підкреслив Волкер.

"З того часу, за минулі чотири роки, Росія порушувала Мінські угоди щодня. Настав час для миру в Україні", - додав Волкер.

Нагадаємо, 12 лютого 2015 року учасники програми Тристоронньої контактної групи за підсумками переговорів в Мінську підписали "Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод". Ці домовленості, зокрема, передбачали негайне і всеохопне припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також відведення важкого озброєння обома сторонами на однакові відстані. Передбачалося також відновлення Україною повного контролю над держкордоном; виведення з Донбасу російських найманців і незаконних збройних формувань і техніки.

Наприкінці січня спецпредставник чинного голови ОБСЄ в Україні Мартін Сайдік повідомив про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який міг би замінити Мінські домовленості. Однак його заяву розкритикували в Україні. Зокрема, на думку голови МЗС Павла Клімкіна, мирний план не містить принципових відмінностей від Мінських домовленостей, він вимагає подальшого доопрацювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram