ГоловнаСвіт

У Канаді заарештували доньку засновника Huawei

Її можуть видати США за порушення режиму санкцій проти Ірану.

У Канаді заарештували доньку засновника Huawei
Логотип компании Huawei
Фото: lurer.com

У Канаді заарештовано Ванчжоу Мен, фінансову директорку китайської комп'ютерної та телеком-компанії Huawei Technologies і доньку її засновника Рена Чженфея.

Про це повідомляє "Настоящее время".

Мен загрожує екстрадиція в США, де їй можуть висунути звинувачення в порушенні торгових санкцій США проти Ірану.

Її заарештували у Ванкувері 1 грудня під час пересадки з одного рейсу на інший, однак про це стало відомо лише 6 грудня. Слухання про її вихід під заставу призначено на п'ятницю, повідомила представниця департаменту юстиції Канади.

Посольство Китаю в Канаді вже висловило протест у зв'язку з арештом і зажадало негайного звільнення Мен. У самій Huawei заявили, що її топ-менеджерка не скоїла нічого протизаконного.

Держдепартамент США від коментарів у справі Ванчжоу Мен відмовився.

Уперше про розслідування США проти компанії Huawei написала газета The Wall Street Journal у квітні 2018 року. За даними видання, влада США вивчали постачання компанією Huawei продукції американського походження в Іран й інші країни з порушенням законів і норм США і законів про санкції: компанія нібито займалася цим з 2016 року.

Зараз відносини США і Китаю напружені через "торгову війну" і вимоги президента США Дональда Трампа до Китаю зняти мита як мінімум з частини американського експорту в Китай.

Також США звинувачують Китай у хакерських атаках, спробі втручатися у вибори і торгівлі з країнами, щодо яких запроваджено режим санкцій, зокрема з Північною Кореєю та Іраном.

Нагадаємо, в лютому розвідка США рекомендувала американцям відмовитися від телефонів ZTE і Huawei через ризик шпигунства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram