ГоловнаСвіт

Федеріка Могеріні закликала Росію звільнити українських моряків без будь-яких умов

ЄС порадив РФ і Україні бути "вкрай стриманими".

Федеріка Могеріні закликала Росію звільнити українських моряків без будь-яких умов
Фото: EPA/UPG

Голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні заявила, що інцидент за участю Росії в районі Керченської протоки став порушенням загальних принципів ОБСЄ і закликала РФ звільнити українських моряків.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Нещодавні події в Азовському морі є причиною для сильної стурбованості, це ще один випадок, коли наші загальні принципи порушуються", - сказала Федеріка Могеріні, виступаючи на раді міністрів закордонних справ ОБСЄ в Мілані.

Також Федеріка Могеріні закликала до деескалації ситуації.

"Ми закликаємо всі сторони продемонструвати крайню стриманість, щоб досягти негайної деескалації. І ми закликаємо Росію звільнити затримані кораблі, їх екіпаж і обладнання без умов і без зволікання", - заявила дипломат.

Федеріка Могеріні додала, що ЄС зберігає прихильність сталому політичному вирішенню конфлікту на сході України.

"Ми продовжуємо закликати до повної імплементації Мінських домовленостей всіма сторонами, і ми чітко дали зрозуміти, що так звані вибори на непідконтрольних уряду територіях на сході України є незаконними і підривають зобов'язання, прийняті в рамках Мінських угод", - заявила вона.

Нагадаємо, російські військові 25 листопада захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира - 24 особи - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони і перебувають зараз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram