ГоловнаСвіт

Британський міністр з "Брекзиту" пішов у відставку через незгоду з Мей

Уже призначено його наступника.

Британський міністр з "Брекзиту" пішов у відставку через незгоду з Мей
Фото: EPA/UPG

Британський міністр з питань виходу з Європейського Союзу Девід Девіс пішов у відставку через незгоду зі стратегією "м'якого брекзиту", яку обрала прем'єрка Тереза Мей.

Фото: EPA/UPG

Як повідомляє BBC, у заяві про відставку Девіс написав, що нинішня тенденція робить усе менш і менш імовірним вихід Британії з митного союзу і спільного ринку. Також він допустив, що тактика переговорів уряду може привести "лише до нових вимог поступок" з боку Брюсселя.

У відповідь Мей подякувала Девісу за роботу в уряді, але відзначила, що не згодна з його характеристикою політики, яку затвердили на засіданні кабінету в п'ятницю. У цей день Мей зібрала уряд у повному складі в своїй заміській резиденції Чекерс, щоб домогтися від міністрів підтримки свого курсу на збереження значного рівня інтеграції країни з Євросоюзом, включаючи новий режим двосторонньої торгівлі, що мало відрізняється від митного союзу.

Після зустрічі в Чекерс Мей заявила, що на етапі підготовки стратегії з приводу "Брекзиту" вона дозволяла членам кабінету вільно висловлювати свою думку публічно, проте тепер це положення змінилося і міністри повинні нести колективну відповідальність за політику уряду.

Крило Консервативної партії, яка вважає, що в разі реалізації пропозицій Мей від "Брекзиту" залишиться одна назва, вітало відставку Девіса. Та частина партії, яка виступала за збереження членства в ЄС, навпаки, сприйняла вихід політика з уряду з полегшенням. Один із міністрів заявив на умовах анонімності, що це "особистий виплеск емоцій" Девіса, і додав: "Він не те щоб найрозумніший, йому було відверто важко оперувати складними аргументами".

Новим міністром призначено Домініка Рааба, який раніше займав посаду заступника міністра у справах регіонів і місцевого самоврядування.

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, рішення про вихід Британії з ЄС було прийнято на референдумі в червні 2016 року. Тоді за "Брекзит" проголосував 51,9% учасників референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram