ГоловнаСвіт

У Туреччині оголошено склад першого уряду без прем'єра

Головою кабміну буде Ердоган, віце-президентом - Фуат Октай.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на прес-конференції в Анкарі 9 липня оголосив склад нового кабінету міністрів країни, в якому в зв'язку з конституційною реформою немає посади прем'єр-міністра. Головою уряду буде сам Ердоган.

Фото: EPA/UPG
"Анадолу" повідомляє, що посаду віце-президента в уряді Туреччини отримав Фуат Октай, який раніше займав посаду радника апарату голови уряду, а в 2012-2016 роках очолював Управління з питань запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій при уряді Туреччини (AFAD).

Міністром закордонних справ залишився Мевлют Чавушоглу.

Останньому турецькому прем'єру Біналі Йилдириму не знайшлося місця в новому кабміні.

Ердоган вважає, що формування нової системи правління стало одним із найбільш значущих демократичних перетворень за всю історію Туреччини. "Сьогодні успішно завершено одне з найважливіших демократичних перетворень в історії нашої країни. Туреччина увійшла до числа небагатьох країн у світі, яким вдалося демократичним шляхом змінити систему правління", - заявив він.

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, Ердоган у 2003-2014 роках був прем'єр-міністром Туреччини, а з 28 серпня 2014 року став президентом країни. До того, як Ердоган зайняв цей пост, президент Туреччини був церемоніальною фігурою.

У квітні 2017 року в Туреччині відбувся референдум, на якому громадяни схвалили зміну форми державного правління в країні, що перетворило Туреччину з парламентської на президентську республіку. В рамках реформи всі важелі виконавчої гілки влади в Туреччині передано в руки президента, тоді як парламент буде займатися тепер суто законодавчими питаннями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram