ГоловнаСвіт

Британія направила партнерам по НАТО докази проти Росії щодо отруєння в Солсбері

Тільки в Росії були "технічні можливості, досвід і мотив".

Британія направила партнерам по НАТО докази проти Росії щодо отруєння в Солсбері
Фото: EPA/UPG

Британський радник з національної безпеки Марк Седвілл направив генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу лист з додатковими доказами причетності Росії до отруєння Сергія і Юлії Скрипалів.

Як повідомляє BBC, у ньому йдеться про те, що тільки в Росії були "технічні можливості, досвід і мотив" для цього злочину.

Після розпаду Радянського Союзу російська програма з розробки хімічної зброї продовжилася. До 1993 року, коли Росія підписала Конвенцію про нерозповсюдження хімічної зброї, деякі "Новачки", ймовірно, вже пройшли випробування і надійшли в розпорядження російських військових, пише Седвілл. Російська сторона не повідомляла західним партнерам про розробку "Новачка".

"У середині 2000-х президент Путін мав безпосереднє відношення до російської програми з хімічної зброї. Вкрай малоймовірно, що якась інша колишня радянська республіка (за винятком Росії) також мала програму розробки бойової хімічної зброї після здобуття незалежності. Також малоймовірно, що "Новачок" могли розробити і застосувати недержавні структури (наприклад, кримінальне або терористичне угруповання), особливо з урахуванням ступеня чистоти, яку підтвердила ОЗХЗ", - пише Седвілл.

Британський радник з національної безпеки також зазначає, що Росію і раніше звинувачували в убивствах на замовлення влади. Так, наприклад, громадське дізнання у справі Олександра Литвиненка дійшло висновку, що його отруїли радіоактивним полонієм-210; ФСБ, радше за все, керувала операцією, а президент Путін "радше за все, її схвалив", пише Седвілл.

"У 2000-х Росія почала програму, в рамках якої вивчалися способи доставки хімічної зброї; поводженню з цією зброєю навчали особовий склад спецпідрозділів. Згодом у рамках цієї програми вивчали способи застосування нервово-паралітичної речовини, в тому числі можливості їх нанесення на дверні ручки. Упродовж останніх 10 років Росія виробляла і зберігала невеликі кількості "Новачків" за цією програмою", - стверджує Седвілл. Він не вказує джерело цих даних.

Нарешті Седвілл вказує, що російські спецслужби і раніше демонстрували інтерес до сім'ї Скрипаля. Так, наприклад, ще в 2013 році, кіберспеціалісти ГРУ намагалися зламати електронні адреси, зареєстровані на Юлію Скрипаль. Докладніших відомостей про ці атаки в листі немає.

За словами Седвілла, відкриті відомості і дані розвідки вказують на те, що ще в 1980-ті роки Радянський Союз розробив новий клас нервово-паралітичних речовин "четвертого покоління". Речовини, розроблені в рамках програми "Фоліант", назвали "Новачками".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram