ГоловнаСвіт

МЗС Франції оприлюднило звіт про використання хімічної зброї в Сирії 7 квітня

Французькі спецслужби впевнені, що в Думі використовували хімічну зброю, яка містить хлор.

МЗС Франції оприлюднило звіт про використання хімічної зброї в Сирії 7 квітня
Фото: EPA/UPG

Франція оприлюднила доповідь про ймовірне застосування хімічної зброї в сирійському місті Дума 7 квітня. Документ опублікували на офіційному сайті МЗС Франції.

Звіт заснований на технічному аналізі інформації з відкритих джерел та розсекречених даних, отриманих французькими службами.

"Кілька смертоносних хімічних атак відбулися в місті Дума наприкінці дня суботи, 7 квітня 2018 року, і ми оцінюємо з високим ступенем впевненості, що вони були виконані сирійським режимом", - йдеться в документі.

У звіті вказують на "масивний наплив увечері 7 квітня пацієнтів чисельністю щонайменше 100 осіб з проявами симптомів ураження хімічними речовинами в медичні центри Східної Гути".

"Загалом десятки людей, щонайменше 40, згідно з декількома джерелами, могли загинути від ураження хімічною речовиною. Відомості, зібрані Францією та її союзниками, утворюють достатній масив доказів, щоб визначити провину сирійського режиму у хімічних атаках 7 квітня", - йдеться в доповіді.

За даними французької розвідки, сирійські військові навмисно використовували в Думі хімічну зброю, що містить хлор.

"Атака 7 квітня 2018 року відбулася в рамках масштабнішого військового наступу режиму в регіоні Східної Гути. Розпочатий в лютому 2018 року наступ дозволив Дамаску відновити контроль над усім анклавом", - наголошується в документі.

Французькі служби також заявили, що не мають ніякої інформації на підтримку теорії, згідно з якою збройні групи в Гуті хотіли б придбати або мали хімічну зброю.

Нагадаємо, сьогодні США, Франція і велика Британія завдали військових ударів у Сирії у відповідь на застосування президентом Башаром Асадом хімічної зброї проти цивільних осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram