ГоловнаСвіт

Лідери США, Франції, Німеччини та Британії зажадали від Росії пояснень у зв'язку з отруєнням Скрипаля

Російського шпигуна-перебіжчика отруїли військовим реагентом, розробленим Росією.

Лідери США, Франції, Німеччини та Британії зажадали від Росії пояснень у зв'язку з отруєнням Скрипаля
Фото: webtribune.rs

Президент США Дональд Трамп, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей зажадали від Росії пояснень у зв'язку з отруєнням російського шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

У заяві йдеться, що отруєння Скрипаля військовим реагентом, розробленим Росією, стало першим випадком застосування нервово-паралітичної речовини в Європі з часів Другої світової війни і є відвертим порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї та міжнародного права.

Спецслужби Великобританії вважають, що за спробою замаху на Скрипаля з великою ймовірністю стоїть Росія. У зв'язку з цим лідери США, Франції, Німеччини та Британії вимагають від Росії повністю розсекретити для Організації з заборони хімічної зброї програму розробки нервово-паралітичних речовин класу "Новачок", яким отруїли Скрипаля та його доньку. Також вони закликали Росію виконувати свої обов'язки з підтримки миру і безпеки як члена Радбезу ООН.

Нагадаємо, що Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними на лавці в центрі Солсбері 4 березня. Слідчі встановили, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною.

Отруєння Скрипаля швидко призвело до зростання напруженості у відносинах Москви і Лондона. 12 березня, виступаючи в парламенті, Тереза Мей заявила, що Скрипаль і його донька були отруєні нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії. За її словами, цією речовиною є нервово-паралітичний агент, що належить до групи "Новачок".

Мей зажадала, щоб російська влада впродовж доби повідомила, яким чином отруйна речовина потрапила в Британію. В іншому випадку Лондон вживатиме серйозних заходів, пообіцяла прем'єр. Росія залишила ультиматум без відповіді, після чого Великобританія оголосила про вислання 23 російських дипломатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram