ГоловнаСвіт

Британія відмовила російським дипломатам у доступі до Скрипаля

У Лондоні заявили, що Скрипаля розглядають як британського підданого.

Британія відмовила російським дипломатам у доступі до Скрипаля
Бывший сотрудник ГРУ Скрипаль и его дочь Юлия за несколько часов до отравления.
Фото: mk.ru

Великобританія відмовила російським дипломатам у доступі до колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля, який перебуває в лікарні після отруєння нервово-паралітичною речовиною "Новичок".

Про це повідомляє "Інтерфакс".

У російському посольстві в Лондоні заявили, що Скрипаля розглядають як британського підданого.

У російській дипмісії заявили, що запросили консульський доступ до Скрипаля, тією ж нотою, що і до його дочки Юлії (громадянки РФ).

Посол Росії в Великобританії Олександр Яковенко заявив, що і Скрипаль, і його дочка Юлія - російські громадяни. При цьому, за його словами британці нібито приховують інформацію - ніхто їх (Скрипалів, - ред.) не бачив, не розмовляв з лікарями, ніхто не має до них доступу.

"Все покрито абсолютною секретністю. На всі ноти отримали одну відповідь - Скрипаль перебуває у важкому стані", - сказав Яковенко.

Нагадаємо, 4 березня Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості в місті Солсбері. Як з'ясувалося, потерпілі були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новичок", яку розроблено в РФ.

"Новичками" називають високотоксичні нервово-паралітичні речовини, розроблені в СРСР в 1970-х і 1980-х роках. Одна з речовин цієї групи, А-232 має більш високу токсичність, ніж відомий токсин VX, який може вбити людину за кілька хвилин. Цей препарат випускався в декількох версіях, одна з яких була схвалена російською армією для використання як хімічна зброя.

Один з розробників "Новичка", російський хімік Віл Мірзаянов, заявив, що якщо колишній агент і його дочка дійсно були отруєні "Новичком", шансів на одужання у них немає.

У 2006 році Скрипаля засудили в Росії за шпигунство на користь британської розвідки і засуджено до 13 років позбавлення волі. У 2010 році в рамках великомасштабного обміну шпигунами між США і Росією він отримав притулок у Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram