ГоловнаСвіт

Розробник "Новачка" звинуватив в отруєнні Скрипаля Москву

Формула отруйної речовини засекречена, і використовувати її могла лише Росія.

Розробник "Новачка" звинуватив в отруєнні Скрипаля Москву
Бывший сотрудник ГРУ Скрипаль и его дочь Юлия за несколько часов до отравления.
Фото: mk.ru

До отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері могла бути причетна тільки Росія.

Про це заявив в інтерв'ю The Telegraph російський хімік Віл Мірзаянов, який живе у  США і якого вважають одним з розробників отруйної речовини "Новачок".

Учений зазначив, що оскільки Росія не розсекречує формулу цієї нервово-паралітичної речовини, неможливо уявити, щоб її використовувала будь-яка інша країна. За його словами, у Великобританію були завезені два нешкідливі компоненти, необхідні для створення "Новачка", і вже там вони були з'єднані в аерозольний спрей.

"Лише 10 грамів - це вже багато. Літньої пори лише двох грамів було б достатньо, щоб убити 500 осіб", - зазначив Мірзаянов.

Він також додав, що якщо колишній агент і його дочка дійсно були отруєні "Новачком", шансів на одужання у них немає.

"Навіть якщо вони виживуть, вони не одужають", - сказав він.

The Telegraph зазначає, що Мірзаянов протягом 26 років працював Державному науково-дослідному інституті органічної хімії і технології (ДержНДІОХТ) - головному центрі з виробництва хімічної зброї. У ньому він очолював відділення контррозвідки.

2006 року Скрипаля в Росії засудили за шпигунство на користь британської розвідки, а 2010 року він отримав притулок у Великобританії в рамках обміну шпигунами. За інформацією ЗМІ, Скрипаль продовжував працювати на західні спецслужби і після висилки з РФ. Зокрема, як писала газета Financial Times, його залучали до оцінки можливостей російської розвідки.

Нагадаємо, 4 березня Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними в місті Солсбері. Як з'ясувалося, потерпілі були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою в РФ. У зв'язку з цим російського посла викликали в МЗС Великобританії.

Прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що Великобританія до вечора вівторка чекає від Москви на пояснення у зв'язку з отруєнням екс-співробітника ГРУ. Після цього Лондон готовий вжити найсерйозніших заходів у відповідь. Росія ультиматум Британії проігнорувала.

"Новачками" називають високотоксичні нервово-паралітичні речовини, розроблені в СРСР у 1970-х і 1980-х роках. Одна з речовин цієї групи, А-232, має вищу токсичність, ніж відомий токсин VX, який може вбити людину за кілька хвилин. Цей препарат випускався в декількох версіях, одна з яких була схвалена російською армією для використання як хімічна зброя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram