ГоловнаСвіт

США підтримали висновки Британії про вину Росії в отруєнні Скрипаля

"Починаючи з України та Сирії, а тепер і у Великобританії, Росія продовжує залишатися безвідповідальною силою".

США підтримали висновки Британії про вину Росії в отруєнні Скрипаля
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив про солідарність із Великобританією в питанні отруєння в англійському Солсбері колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його доньки. За словами Тіллерсона, США підтримують висновки Лондона про можливу участь Росії в отруєнні Скрипаля, пише Бі-бі-сі.

"Для такого нападу, спроби вбивства приватної особи на землі суверенної держави, не може бути виправдання. І ми обурені тим, що Росія, імовірно, знову робить такі дії. Починаючи з України та Сирії, а тепер і у Великобританії, Росія продовжує залишатися безвідповідальною силою нестабільності у світі, відкрито нехтуючи суверенітетом інших країн і життям своїх громадян", - йдеться в заяві Тіллерсона.

За його словами, особи, які скоїли цей напад, повинні бути притягнуті до відповідальності. При цьому Тіллерсон підкреслив, що йому невідомо, чи отруйна речовина використана з дозволу російської влади.

"Ми згодні з тим, що відповідальні - і ті, хто вчинив злочин, і ті, хто його замовив, - повинні зіткнутися з серйозними наслідками. Ми солідарні з нашими союзниками в Сполученому Королівстві і продовжимо тісно координувати наші контрзаходи", - заявив Тіллерсон.

У бесіді з журналістами він також додав, що США відома речовина, якою отруєно Скрипаля. "Ця речовина нам відома, і вона не дуже поширена. До неї є лише дуже обмежений доступ", - сказав держсекретар.

У понеділок прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей під час виступу в парламенті заявила, що Сергій Скрипаль і його дочка були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою в Росії.

"Беручи до уваги те, що цю речовину ідентифікували провідні у світі експерти у сфері оборони, науки і технологій лабораторії в Портон Дауні; те, що раніше Росія виробляла цю речовину і могла б виготовити її знову, зважаючи на попередні спонсоровані Російською державою вбивства і те, що, за нашою оцінкою, Росія вважає деяких перебіжчиків легітимними цілями для вбивства, уряд прийшов до висновку, що Росія з великою ймовірністю відповідальна за дії, спрямовані проти Сергія Скрипаля та його дочки", - сказала Тереза Мей.

"Або це було прямою дією російського уряду проти нашої країни, або російський уряд втратив контроль над поширенням потенційно катастрофічно небезпечного нервового токсину, і він потрапив у чужі руки", - додала прем'єр.

Тереза Мей заявила, що дає Росії час до кінця дня вівторка, щоб надати пояснення з приводу події.

Якщо з боку Росії не буде вартої довіри відповіді, сказала Тереза Мей, отруєння Скрипаля буде вважатися протизаконним використанням Російською державою сили на території Великобританії.

Російське МЗС заявило, що звинувачення британського прем'єра є "черговою інформаційно-політичною кампанією".

"Новачками" називають високотоксичні нервово-паралітичні речовини, розроблені в СРСР у 1970-х і 1980-х роках. Одна з речовин цієї групи, А-232, має вищу токсичність, ніж відомий токсин VX, який може вбити людину за кілька хвилин. Цей препарат випускався в декількох версіях, одна з яких була схвалена російською армією для використання як хімічної зброї.

Деякі види "Новачків" існують у вигляді "бінарної зброї": токсин переноситься у вигляді двох менш небезпечних речовин, а коли потрібно використовувати, ці речовини змішують.

Колишнього полковника Головного розвідувального управління Генштабу (ГРУ) Сергія Скрипаля і його дочку Юлію 4 березня виявили непритомними в британському Солсбері і госпіталізували із сильним отруєнням. У 2006 році Скрипаля засудили в Росії за шпигунство на користь британської розвідки і засудили до 13 років позбавлення волі. У 2010 році в рамках великомасштабного обміну шпигунами між США і Росією він отримав притулок у Великій Британії.

Випадок Скрипаля нагадав про резонансне отруєння 2006 року радіоактивним полонієм-210 колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. За результатами відкритого розслідування вбивства Литвиненка в Лондоні суддя прийшов до висновку, що того отруїли "за вказівкою ФСБ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram