ГоловнаПолітика

Прем'єр Британії звинуватила Росію в отруєнні Скрипаля

Отруєння розвідника буде вважатися протизаконним використанням Росією сили на території Великобританії.

Прем'єр Британії звинуватила Росію в отруєнні Скрипаля
Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Британський прем'єр Тереза Мей заявила в парламенті про те, що Сергій Скрипаль і його дочка були отруєні нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.

За словами прем'єра, це було застосовано нервово-паралітичну отруйну речовину нового покоління під назвою "Новичок", повідомляє "Бі-бі-сі".

"Цілком можливо, що Росія несе відповідальність за дії, вчинені проти Сергія Скрипаля та його дочки Юлії", - заявила Мей.

Тереза Мей заявила, що дає Росії час до вівторка, щоб пред'явити пояснення з приводу події.

Якщо з боку Росії не буде відповіді, що заслуговує на довіру, сказала Тереза Мей, отруєння Скрипаля буде вважатися протизаконним використанням російською державою сили на території Великобританії.

"Новачки" були розроблені радянськими вченими перед розвалом СРСР, що випливає зі статті хіміка Віла Мірзаянова, яка опублікована в газеті "Московские новости" в 1992 році під заголовком "Отруєна політика".

Прем'єр-міністр Великобританії в понеділок, 12 березня, провела в Лондоні засідання ради національної безпеки, на якому міністри уряду, керівники розвідки і військового відомства обговорили інформацію, отриману в результаті розслідування обставин отруєння Сергія Скрипаля.

Колишній полковник Головного розвідувального управління Генштабу (ГРУ) Сергій Скрипаль і його дочка Юлія 4 березня були виявлені без свідомості в британському Солсбері і госпіталізовані з сильним отруєнням. У 2006 році Скрипаля засуджено в Росії за шпигунство на користь британської розвідки і засуджено до 13 років позбавлення волі. У 2010 році в рамках великомасштабного обміну шпигунами між США і Росією він отримав притулок у Великобританії.

Випадок Скрипаля нагадав про резонансне отруєння в 2006 році радіоактивним полонієм-210 колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. За результатами відкритого розслідування вбивства Литвиненка в Лондоні суддя дійшов висновку, що його отруєно "за вказівкою ФСБ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram