ГоловнаПолітика

"Нафтогаз" розраховує відсудити у РФ $8 млрд за активи в Криму

Сума позовних претензій зросла на 3 млрд з урахуванням відсотків.

"Нафтогаз" розраховує відсудити у РФ $8 млрд за активи в Криму
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

Сума позову України до РФ щодо захоплених кримських активів з урахуванням відсотків сягає $8 млрд, повідомив головний комерційний директор "Нафтогазу України" Юрій Вітренко.

"Уже цього року можемо виграти до $8 млрд. Позов про компенсацію збитку. Що виникне під час повернення цих активів - це окреме питання. Відповідач - держава РФ. 5 млрд було без відсотків, 8 - з очікуваними відсотками", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, у вересні 2017 року "Нафтогаз" і шість компаній, що входять у його групу, подали в суд, сформований при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі, позов з вимогою до Росії відшкодувати 5 млрд доларів збитків у зв'язку з захопленням активів у Криму.

Слухання справи очікується наприкінці травня 2018 року.

"Нафтогаз" втратив у Криму і на шельфі 15 родовищ нафти і газу, 3 перспективні площі покладів нафти і газу, Глібовське підземне газосховище, понад 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 29 одиниць плавзасобів, 4 плавучі бурові установки, серед яких дві сучасні високотехнологічні - "Петро Годованець" і "Незалежність", а також багато інших об'єктів виробничої інфраструктури.

Крім того, упущена можливість вести розробку родовищ, запаси яких становлять близько 50 млрд куб. м газу, 3,5 млн тонн нафти і 1 млн тонн газоконденсату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram