ГоловнаСвіт

У Німеччині створено коаліцію ХДС, ХСС і СДПН

У коаліційній угоді згадується Україна.

У Німеччині створено коаліцію ХДС, ХСС і СДПН
Фото: EPA/UPG

Християнсько-демократичний союз, Християнсько-соціальний союз і Соціал-демократична партія Німеччини в понеділок, 12 березня, підписали в Берліні угоду про створення "великої коаліції". Більшість в німецькому парламенті з'явилася через майже півроку після виборів.

Свої підписи під документом, що складається зі 177 сторінок, поставили голова ХДС Ангела Меркель, голова ХСС Хорст Зеєгофер і тимчасовий голова СДПН Олаф Шольц.

Як повідомляє "Німецька хвиля", коаліційна угода є плодом компромісу, в ім'я якого деякими своїми програмними установками, а також передвиборними обіцянками довелося пожертвувати і консерваторам, і соціал-демократам.

У першому розділі коаліційної угоди ("Новий підйом для Європи") йдеться про унікальність європейського інтеграційного проекту, про виклики, що стоять перед ЄС, пов'язані з міграційною кризою і рішенням Великобританії вийти з союзу, про необхідність реформ. Найважливіший момент, зафіксований у першому розділі коаліційної угоди, звучить так: "Ми готові до вищих внесків Німеччини в бюджет ЄС". Це означає, що після виходу Великобританії Євросоюзу, швидше за все, не доведеться скорочувати свої витрати.

У коаліційній угоді зафіксовано, що "Росія анексією Криму та втручанням на сході України порушила міжнародне право і європейський світовий лад". Німеччина разом з Францією має намір і далі "інтенсивно" сприяти пошуку вирішення конфлікту в Україні і реалізації Мінських домовленостей, вважають особливо важливим домогтися дотримання перемир'я, відведення важких озброєнь і збройних формувань із зони конфлікту. Такі заходи запропоновано підкріпити оонівської місією "блакитних шоломів" на Донбасі.

Особливо великі надії на таку місію покладають соціал-демократи. На коаліційних переговорах з консерваторами вони навіть запропонували включити в підсумковий документ пункт про часткове скасування санкцій ЄС у відповідь на реалізацію ідеї з "блакитними шоломами".

Ця пропозиція не була прийнята. "При виконанні Мінських домовленостей ми готові скасовувати санкції, - записано в коаліційній угоді, - і будемо вести про це діалог з нашими європейськими партнерами".

Нагадаємо, що блок ХДС/ХСС виграв вибори, але не зміг створити коаліцію з Вільною демпартією і партією "Союз-90/Зелені".

Німецькі соціал-демократи відразу після виборів, на яких вони отримали тільки 20% голосів виборців, оголосили про перехід в опозицію. Але після провалу коаліційних переговорів партії Меркель з ВДП і "зеленими" погодилися вступити в переговори про повернення в уряд.

На початку лютого керівництво соціал-демократів погодилося на коаліцію з ХДС/ХСС, а 4 березня угоду затвердили рядові члени СДПН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram