ГоловнаСвіт

У Німеччині домовилися про створення "великої коаліції"

Головою МЗС ФРН може стати Мартін Шульц.

У Німеччині домовилися про створення "великої коаліції"
Хорст Зеехофер,Ангела Меркель, Мартин Шульц
Фото: EPA/UPG

Керівники Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів, а також Соціал-демократичної партії Німеччини сьогодні вранці завершили коаліційні переговори досягненням домовленості про створення "великої коаліції".

Про це повідомляє "Укрінформ".

Самі лідери трьох партій заяв поки що не зробили, але учасники переговорів, які виходять з будівлі, підтверджують, що останні перешкоди усунено.

"Слід відкрито намагатися вирішувати конфлікти. Це вдалося", - заявив, зокрема, керівник регіональної групи ХСС Александр Добриндт.

Агентство зазначає, що персональні призначення ще попереду, проте вранці в середу вдалося домовитися принципово про розподіл міністерських портфелів. Так, канцлером залишається Ангела Меркель. СДПН змогла отримати для себе три ключові міністерства: закордонних справ, фінансів і роботи та соціальних питань. Тож головою МЗС може стати Мартін Шульц. ХДС, серед іншого, отримав міністерства оборони і економіки. МВС, імовірно, очолить Хорст Зеєхофер, прем'єр-міністр Баварії і лідер ХСС.

Фінальна стадія переговорів затягнулася і тривала всю ніч з вівторка на середу. У середу о 17 годині за місцевим часом підсумки переговорів повинні обговорити в парламентській фракції ХДС. Президія ХСС скаже своє слово в четвер о 10 ранку.

Однак доля "великої коаліції" тепер у руках соціал-демократів: понад 460 тис. пересічних членів цієї партії повинні проголосувати за рішення керівництва. Голосування може відбутися на початку березня.

Нагадаємо, що наприкінці січня учасники коаліційних переговорів у Німеччині досягли компромісу стосовно біженців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram