ГоловнаСвіт

Скандал з українськими МіГами в Хорватії

У Хорватії знову претензії до українських МіГів. Принаймні так пише місцева преса, посилаючись на «анонімні, добре поінформовані джерела». Український постачальник винищувачів запевняє, що жодних скарг до нього не надходило, пояснюючи кампанію з дискредитації недобросовісною конкуренцією з боку Росії.

МіГ-21 ВПС Хорватії
Фото: gazeta.ru
МіГ-21 ВПС Хорватії

Днями хорватське видання Jutarni List опублікувало інформацію про те, що Міністерство оборони Хорватії вимагає від України обміняти несправні літаки МіГ-21. Посилаючись на «анонімні джерела» з міноборони Хорватії, видання пише, що в Україну ще минулого тижня направлена відповідна нота.

Втім постачальник військових літаків підприємство "Укрспецекспорт" повідомило, що станом на 6 лютого жодної офіційної претензії чи рекламації від Міністерства оборони Республіки Хорватія у ДК "Укрспецекспорт" не находило.

Йдеться про контракт 2014 року, за яким Хорватія придбала в України п'ять МіГів. Про те, що чотири з них виявилися несправними, Jutarni почав писати ще кілька років тому. Начебто у літальних апаратів були перебиті серійні номери, а складені вони з болгарських корпусів, алжирських крил і невідомо чиїх моторів.

Показовим є те, що скандал почали активно роздмухувати російські та сербські ЗМІ невдовзі після візиту міністра оборони України Степана Полторака до Хорватії. Домовленості про поглиблення військово-технічного співробітництва, а також спільні навчання із країною-членом НАТО не могли залишити байдужою Росію. А от те, що Україна перейматиме у Хорватії досвід війни із Сербією, зокрема досвід реінтеграції окупованих територій, неабияк зачепило Белград. З огляду на це і скандал з українськими винищувачами, скидається на брудну інформаційну кампанію.

Степан Полторак під час візиту в Хорватію
Фото: na.mil.gov.ua
Степан Полторак під час візиту в Хорватію

До того ж у Сербії та Росії є ще один спільний мотив:  у жовтні 2016-го Сербія отримала від Росії шість списаних МіГ-29, які їй доставили у вигляді запчастин, а після монтування старі апарати виявилися непридатними до польотів. Ремонт, який триває і досі, обійдеться країні у 180 млн євро.

Тож дорогі сусіди не могли проґавити шанс прикрити власний конфуз чужими махінаціями, хай навіть і не доведеними.

А от представники українського оборонпрому вважають, що мають справу із недобросовісною конкуренцією. Як повідомляє прес-служба "Укрспецекспорту", Хорватія запросила підприємство взяти участь у тендері з виконання капітальною ремонту 10 вертольотів Мі-171Ш Міністерства оборони Республіки Хорватії. У рамках участі у зазначеному тендері "Укрспецекспорт" вчасно, з виконанням усіх необхідних формальностей, надав повний пакет документів, а представниками Міністерства оборони Республіки Хорватія була проведена перевірка можливостей одного з українських підприємств виконувати капітальний ремонт вертольотів Мі-171Ш. Однак незважаючи на те, що українське підприємство має значно більший досвід виконання капітального ремонту зазначеного типу авіаційної техніки, а також попри санкції Європейського Союзу щодо Російської Федерації, за інформацією, отриманою з військового видання Defender.hr, АТ "Авіаційно-технічний центр", яке представляє інтереси Міністерства оборони Республіки, було укладено контракт з АТ "Вертольоти Росії".

Гендиректор Укрінмашу Сергій Слюсаренко
Фото: Укрінмаш
Гендиректор Укрінмашу Сергій Слюсаренко

Наприкінці січня директор ДП ДГЗІФ  "Укрінмаш" Сергій Слюсаренко заявив, що Росія вживає заходів, аби потіснити українські підприємства з міжнародних ринків, де інтереси України та Росії перетинаються в боротьбі за контракти, пов`язані з ремонтом і модернізацією техніки радянського виробництва: "Російська сторона останнім часом вдається до тактики, коли, наприклад, напередодні тендерів завалює потенційних замовників листами з вимогою виключити українські підприємства з переліку учасників. Бо, мовляв, лише Росія має право ремонтувати чи модернізувати радянську техніку. Деякі країни піддаються на такий шантаж. А це шкодить нашим економічним інтересам. Бо ремонт авіаційної техніки – як гелікоптерів, так і літаків – на потужностях наших авіаремонтних підприємств – суттєва складова доходів для України. 

На думку Слюсаренка, з українського боку потрібні консолідовані дії дипломатичних, військових і торгових представництв у роботі з закордонними партнерами, аби доводити необґрунтованість таких дій та вимог Росії.

А от щоб не давати недоброзичливцям зайвих приводів для скандалів, Україні варто усіляко сприяти розслідуванню можливих махінацій.

​Ірина Джамич​Ірина Джамич, Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram