ГоловнаПолітика

Хорватія розслідує закупівлю винищувачів в України

Автора статті, втім, запідозрили в роботі на конкурентів "Укрспецекспорту".

Хорватія розслідує закупівлю винищувачів в України

Хорватська військова поліція проводить масштабне розслідування закупівлі й ремонту в Україні винищувачів МіГ-21.

Інформацію про проблеми із цими літаками поширила популярна газета Jutarnji List, повідомляє ВВС.

Йдеться про контракт вартістю понад 17 мільйонів євро на закупівлю п'яти і ремонт семи фронтових винищувачів МіГ-21, який у липні 2013 року уклали міністерство оборони Хорватії та українська держкомпанія "Укрспецекспорт".

За цією угодою, українська сторона вже 2015 року передала Хорватії всі 12 літаків. Однак як пише хорватська газета, тільки три отримані з України літаки можуть літати.

З посиланням на слідство автор статті вказує, що номери на літаках, закуплених в Україні, не відповідають номерам у документації. Також слідство нібито вважає, що винищувачі старіші за прописані в угоді параметри, а декотрі їхні частини також не відповідають документації, яку передала українська сторона.

Jutarnji List стверджує, що українська сторона відмовилася проводити тестування відремонтованих літаків, мотивуючи це проблемами пов'язаними з конфліктом на Донбасі.

Передача винищувачів відбулася із запізненням, за що "Укрспецекспорт" змушений був заплатити штраф, додає журналіст.

Після виходу статті президент Хорватії Колінда Грабар-Китарович заявила - якщо всі підозри щодо винищувачів офіційно підтвердяться, то йтиметься не про корупцію, а про державну зраду.

Посол України в Хорватії Олександр Левченко в коментарі хорватському телеканалу Н1 звинуватив автора статті в Jutarnji List у тому, що той нібито лобіював інтереси румун з Aerostar, які 2013 року програли тендер "Укрспецекспорту".

Олександр Левченко також заявив, що Україна готова повторити ремонт винищувачів або ж викупити в Хорватії всі 12 літаків. "Україна перебуває у стані війни, і нам потрібна зброя", - сказав він.

МіГ-21 був розроблений ще в середині 1950-х років. Серійно випускався в СРСР з 1959-го по 1985 рік. Крім того, його збирали в кількох інших країнах, зокрема в Індії та Чехословаччині. Усього було випущено більш ніж 11 тис. машин цієї моделі. Це один з наймасовіших винищувачів у світі. Він був на озброєнні військово-повітряних сил близько півсотні країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram