ГоловнаПолітика

Опоблок підготував законопроект про створення квазіреспублік на окупованих територіях Донбасу, - Левус

Депутати стурбовані ініціативою

Опоблок підготував законопроект про створення квазіреспублік на окупованих територіях Донбасу, - Левус
Фото: nfront.org.ua

Законопроект «Про особливості управління окремими територіями Донецької та Луганської областей» (№4297), зареєстрований Опозиційним блоком, передбачає створення в рамках України квазіреспублік на окупованих територіях Донбасу, фактично узаконює федералізацію України з подальшим її розколом.

Про це заявив представник фракції «Народний фронт», член Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус сьогодні під час брифінгу в парламенті.

Він зазначив, що цей законопроект, ініційований «окупаційним блоком», передбачає створення так званого міжобласного територіального об'єднання «Донбас», яким пропонується надати право вибирати там, фактично, самостійного президента, окремий парламент і уряд.

«Вони будуть формувати у себе так звану народну міліцію, призначати собі служби безпеки та прокуратури, будуть вести зовнішньополітичну діяльність», - заявив він.

Водночас Андрій Левус повідомив, що це не перша така ініціатива проросійських сил в Україні.

«Два тижні тому ми чули, що Віктор Медведчук має свій план щодо часткового повернення окупованих територій України. Сьогодні ми бачимо, що закон внесено. Це не перший закон Медведчука. За його ініціативи також є законопроект про Порто-франко в Одесі», - додав він.

«Організація Медведчука «Антиукраїнський вибір» займається тим, що проголошує економічні автономії Дніпропетровської області, спеціальний статус регіону Слобожанщина і так далі. Всі ці заходи спрямовані на розчленування України. Ми звертаємося до правоохоронних органів і збираємо підписи депутатів під цим зверненням з вимогою заарештувати Медведчука, заборонити його антидержавну організацію «Український вибір» з тим, щоб не допустити повторення сценарію «Російська весна-2», «Новоросії», сценарію реваншу проросійських кримінальних сил», - заявив Левус.

У свою чергу інший представник фракції «Народний фронт», голова комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький звернув увагу на те, що «політична криза в країні, яку прем'єр-міністр Арсеній Яценюк абсолютно справедливо назвав моральною кризою, спровокована не тільки немудрістю політиків, а й зовнішнім втручанням».

«Ініціація нових виборів, дестабілізація в українській владі - безумовно, на руку агресору. Агресор підкріплюється ініціативами пана Медведчука, ініціативами різних антиукраїнських сил», - підкреслив він.

«Політична, культурна і моральна криза в суспільстві, підтримана Росією, яка в умовах своєї агонії як країна-агресор підсилює свою пропаганду і дію п'ятої колони не тільки в Україні, але й у більшості країн Європи, які є нашими союзниками в боротьбі за сучасні європейські цінності, очевидно викликає у нас велике занепокоєння. Тому представники фракції «Народний фронт» і міжфракційного депутатського об'єднання «Наступ», яке ми створили, будуть робити все і закликатимуть українських політиків до мудрості, єдності і рішучих дій з відстоювання територіальної цілісності і цінностей», - підкреслив Княжицький.

Член фракції «Народний фронт» Сергій Висоцький під час брифінгу закликав український народ і тих політиків, яким не байдужа доля нашої держави, в цих складних умовах не забувати, хто є реальним ворогом України.

«На жаль, через два роки від початку російської агресії проти України ми забуваємо, хто є нашим справжнім ворогом. Справжній ворог - це не твій конкурент демократ чи проукраїнський політик з іншими поглядами. Це - російський агент, російський агресор, прокремлівський політик, якого купив Кремль для підривної діяльності в нашій державі», - зазначив він.

Крім того, народний депутат заявив, що він і його колеги з фракції «Народний фронт» по міжфракційному антиокупаційному об'єднанню «Наступ» готові боротися і «протягнути дружню руку допомоги всім народним депутатам і громадським активістам, які також готові боротися з російською кремлівською агресією».

«Перед тим, як лаятися між собою і з'ясовувати відносини всередині демократичних сил, серед наших союзників, нам треба розібратися з російською агресією. Інакше це буде повторення Майдану і проекту «Новоросія-2», відбудеться реставрація прокремлівських сил і ми прийдемо до того, до чого вже приходили не раз - розпаду країни і нових жертв», - резюмував Висоцький.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram