ГоловнаСвіт

Перше представництво новоствореного Українського інституту буде відкрито в Берліні

Зараз Український інститут перебуває у стадії становлення.

Перше представництво новоствореного Українського інституту буде відкрито в Берліні
Андрей Заяц
Фото: надано автором

Перше представництво новоствореного Українського інституту буде відкрито в Берліні.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів державний секретар МЗС України Андрій Заяць.

"Визначено пріоритетний перелік із 6 іноземних столиць, де будуть починати свою роботу закордонні представництва Українського інституту. Аналіз показує, що, очевидно, першою такою столицею буде Берлін", - сказав держсекретар.

Він пояснив, що Німеччина обрана тому, що з цією країною вже є чинна двостороння угода, яка дозволяє не марнувати часу на розробку нових додаткових угод, як це буде потрібно з деякими іншими країнами.

За словами дипломата, Український інститут за статусом - це бюджетна установа, яка перебуває у сфері управління МЗС. При цьому УІ є дуже автономним у своїй діяльності.

Зараз Український інститут перебуває у стадії становлення. Зокрема уряд ухвалив рішення про його створення. "А буквально цього тижня буде зареєстровано його статут. І з нового року розпочнеться відбір працівників. Підготовча стадія, яка передбачає проведення відкритого конкурсу на посаду директора УІ, займе, на мою думку, десь 4-5 місяців. Тому що потрібно створити наглядову рада. Закладені в статут механізми забезпечують те, що це має відбутися гласно і відкрито", - розповів Заяць.

Одночасно в тих столицях, де будуть створені закордонні представництва Українського інституту, культурно-інформаційні центри МЗС припинять свою роботу - тому що це буде дублювання функцій і неефективне використання бюджетних коштів. "Тому якими темпами буде розвиватися зарубіжна мережа Українського інституту - тими ж темпами буде йти ліквідація культурно-інформаційних центрів МЗС за кордоном", - додав дипломат.

Відповідаючи на питання, чи перейде під управління УІ Український культурний центр у Москві, держсекретар МЗС нагадав, що ця установа зараз перебуває у сфері управління Державного управління справами (ДУС). У той самий час "зараз здійснюється дуже активна робота з модернізації статусу НКЦУ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram