ГоловнаСвіт

Австралія опублікувала звіт про масове сексуальне насильство над дітьми

Прем'єр Австралії закликав усіх жителів країни ознайомитися з документом.

Австралія опублікувала звіт про масове сексуальне насильство над дітьми
Фото: zik.ua

Після п'яти років роботи австралійська королівська комісія з розслідування сексуальних домагань до дітей опублікувала повний звіт, що складається із 17 томів. У ньому описано випадки насильства, подано число постраждалих і стверджують, що влада Австралії не змогли захистити дітей.

Комісія для розслідування провела інтерв'ю з 15 тис. осіб. Понад 8000 розповіли свої історії, більшість із них - уперше. У звіті сказано, що сексуального насильства в країні зазнали як мінімум десятки тисяч дітей. Точних цифр, як випливає з документа, ніколи не вдасться дізнатися. "Незалежно від цифр, це національна трагедія, яка відбувається протягом багатьох поколінь в інстанціях, яким ми довіряємо", - йдеться у звіті.

У більшості випадків до насильства протягом десятиліть були причетні церкви (62%), школи, спортивні клуби та культурні центри. Найчастіше звинувачення в насильстві висували вчителям і священикам.

Прем'єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл закликав усіх австралійців прочитати звіт Комісії і подякував тим, хто поділився своїми історіями.

У звіті наголошено на поганій роботі поліції, яка займалася справами про насильство. Як правило, поліцейські відмовлялися слухати дітей, проводити розслідування. Тих, хто втікав з різних установ, де було насильство, повертали назад. Також свою роботу не виконували агентства захисту дітей - вони теж не слухали постраждалих. Іноді жертвами були ті, хто на момент інтерв'ю все ще ходив у школу.

У звіті наведено докладну статистику постраждалих. Більшість жертв були чоловічої статі (64,3%). Понад половина постраждали у віці від 10 до 14 років. Дівчата стали жертвами насильства в середньому раніше, ніж чоловіки. 93,8% постраждалих зізналися, що вони постраждали від чоловіка. 36,3% сказали, що вони зазнавали насильства з боку різних людей.

У постраждалих почалися психологічні проблеми, їм було важко вибудовувати відносини із суспільством. Жертви потрапляли в наркотичну або алкогольну залежність, щоб упоратися зі своїм психічним станом. "Я відчував себе брудним і відповідальним за те, що сталося зі мною, коли я був дитиною. Я відокремився... заховав свої справжні почуття. Мене переповнювала самотність, яка була зі мною", - говорив один з опитаних на інтерв'ю.

Комісія також опублікувала велику кількість інтерв'ю з жертвами, які розповідали про наругу. Як правило, їх ґвалтували і били прийомні батьки, однолітки і священики. Крім того, на сайті комісії виклали послання, написані тими, з ким провели інтерв'ю.

Комісію створили 2012 року після скандалу: Католицьку церкву країни звинуватили в тому, що вона покривала священиків-педофілів. За підсумками роботи комісії архієпископ Деніс Харт попросив пробачення за страждання, яких заподіяли дітям. Робота комісії обійшлася у $286 млн.

Австралія стала єдиною країною у світі, яка провела таку роботу з ініціативи влади. Найвідоміше розслідування про сексуальне насильство дітей, до якого виявилися причетні священики, у 2002 році провела газета Bostone Globe. У результаті у відставку пішов архієпископ Бостона Бернард Френсіс Лоу. Причетних до зґвалтувань священиків посадили або усунули від служби.

Як повідомляли 13 грудня, Австралія першою у світі заборонила виїзд із країни засудженим за педофілію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram