ГоловнаСвіт

Експортери нафти домовилися продовжити обмеження на обсяги видобутку

Після оголошення про продовження угоди, ціни на нафту дещо впали.

Експортери нафти домовилися продовжити обмеження на обсяги видобутку
Фото: EPA/UPG

Найбільші країни, що займаються експортом нафти, домовилися продовжити чинні обмеження на обсяги видобутку ще на дев'ять місяців, до кінця 2018 року, щоб підтримати рівень цін.

Як повідомляє Русская служба Би-би-си, рішення було схвалено не тільки державами, що входять в ОПЕК, але і іншими великими країнами-експортерами нафти під керівництвом Росії.

Чинні обмеження обсягів видобутку були прийняті рік тому і допомогли не тільки утримати падаючі світові ціни на сиру нафту, а й підштовхнули їх вгору майже на 30%.

У четвер, після оголошення про продовження угоди, ціни дещо впали, оскільки це рішення було передбачуваним. Вартість бареля нафти марки Brent опустилася на 0,3% і становила 62,35 долара.

Різке падіння світових цін на нафту в 2014-2015 роках було викликано кризою перевиробництва, багато в чому спровокованим зростанням видобутку в США сланцевої нафти. Держави, в яких експорт нафти становить істотну частку бюджетних надходжень, зіткнулися з різким падінням доходів. Тоді і було досягнуто згоди про зниження обсягів видобутку.

Продовження цієї угоди означає, що країни-експортери будуть як і раніше щодня добувати загалом на 1,8 млн барелів менше, ніж дозволяють їх потужності, щоб знизити пропозицію і утримати ціни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram