ГоловнаСвіт

Неприпустимо, щоб Рада Європи ігнорувала порушення прав людини в Криму і на Донбасі, - Кулеба

Делегація України в РЄ підкреслила, що Росія грубо порушує свої міжнародно-правові зобов'язання.

Неприпустимо, щоб Рада Європи ігнорувала порушення прав людини в Криму і на Донбасі, - Кулеба
Дмитрий Кулеба
Фото: Сергей Нужненко

Делегація України в Раді Європи вказала на прорахунки РЄ в ігноруванні захисту прав людини в Криму і на Донбасі.

Про це повідомляє LB.ua з посиланням на представництво України при Раді Європи.

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Мужнієкс під час засідання Комітету міністрів РЄ, що відбувся 29 листопада, подав звіт про свою роботу за третій квартал 2017 року.

У відповідь на презентацію Мужнієкса Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба висловив глибокий жаль з приводу того, що протягом звітного періоду згубної ситуації із захистом прав людини в Криму і на Донбасі не було в порядку денному комісара.

При цьому делегація України в РЄ зазначила, що за той самий період криза з правами людини в окупованому Росією Криму була висвітлена у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини і в доповіді правозахисної організації Human Rights Watch. Делегація України підкреслила, що ці документи чітко відобразили масштаби міжнародно-протиправних дій і порушень прав людини, скоєних російською окупаційною владою в Криму, і вкотре доводять, що Російська Федерація грубо порушує свої міжнародно-правові зобов'язання.

"Сьогодні мені довелося відступити від дипломатичної риторики і назвати речі своїми іменами: крім справи Ахтема Чийгоза, якого вже звільнено, права людини в Криму і на Донбасі зникли з поля зору уповноважених осіб Ради Європи. Це факт, і це тотально неприпустимо", - зазначив Кулеба, коментуючи обмін думками з Комісаром.

За його словами, Україна стурбована, що протягом останніх місяців не було реакції Комісара на системні і жорстокі репресії окупаційної влади, на порушення прав людини, вчинені російською владою в Криму, на смерть Веджіє Кашки, а також на викрадення Росією Павла Гриба. Не реагував на ці події і генеральний секретар Ради Європи. Особливо насторожує, що це відбувається на тлі активних зусиль окремих сил повернути Росію в ПАРЄ.

З метою виправлення ситуації Україна закликала Комісара приділяти увагу порушеній проблематиці і, зокрема, виконати пункт 9 рішення Комітету міністрів Ради Європи "Ситуація в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)" від 3 травня 2017 року. У цьому параграфі Комітет міністрів "запропонував Комісару з прав людини Ради Європи розглянути можливість подання продовження до доповіді, підготовлене на підставі результатів його візиту до Криму у вересні 2014 року, і оцінити поточний стан з правами людини і основними свободами на півострові".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram