ГоловнаСвіт

Екс-співробітник російської "фабрики тролів" розповів про правила роботи

Колишній пропагандист підтвердив, що "фабрикою тролів" керує "кухар Путіна" Пригожин.

Екс-співробітник російської "фабрики тролів" розповів про правила роботи
Фото: Misanec.ru

Колишній співробітник американського відділу "фабрики тролів" у Петербурзі Алан Баскаєв, який працював там з листопада 2014 року по квітень 2015 року, розповів про зарплату, структуру та правила роботи підприємства.

Про це він повідомив в інтерв'ю телеканалу "Дождь".

"Я працював на американських форумах. 90% з них були присвячені політиці, 10% присвячені іншим речам, але де був розділ "Політика". Введіть "політика" у форум у Google - от перша сторінка вся ваша (у сенсі роботи "тролів" - ред.) і, можливо, друга вся ваша. Напевно, ще "політика форум USA" - і от перші дві сторінки ваші", - розповів Баскаєв про свою роботу.

За свою роботу він отримував 50 тис. рублів на місяць ($860) і ставився до неї з насмішкою. Баскаєва звільнили за те, що робив багато переписувань замість того, щоб писати нові тексти.

Чоловік навів як приклад персонажів, від імені яких публікував пости: "Спочатку тобі потрібно бути реднеком (фермером - ред.) з Кентуккі, а потім якимсь білим чуваком з Міннесоти, який усе життя працював, платив податки, а тепер бідно живе; а ще через 15 хвилин тобі потрібно з Нью-Йорка сленгом американських негрів щось писати".

За його словами, інші "тролі", особливо з іноземного відділу, не надто серйозно ставилися до своєї роботи. І загалом, попри суворий внутрішній розпорядок, на "фабриці тролів" були прогалини: "Там моніторяться всі комп'ютери і стоять камери, які, напевно, навіть звук записують, але в цьому в мене дуже великі сумніви, тому що стільки разів ми там слухали гімн ІДІЛ і вітали одне одного словами "слава Україні - героям слава", що мені здається, що там немає звукозапису".

За словами Баскаєва, співробітники іноземного відділу, які пишуть коментарі в соцмережах і форумах англійською мовою, зневажливо ставилися до "російської відділу" і не спілкувалися з його співробітниками.

Водночас він зазначив, що якість роботи самого іноземного відділу була невисокою, особливо в частині відеофейків. Наприклад, на поширеному ролику, де чорношкірий у формі, схожій на амуніцію американського солдата, стріляє в Коран, "форма крива взагалі, неправильна". Ще гірше було зроблено фейк, у якому чорношкірий чоловік займався сексом з повією, віддалено схожою на Гілларі Клінтон. А коли деяких співробітників відправляли у відрядження у США, то, на думку Баскаєва, ті там тільки "пили і тусувалися".

Баскаєв підтвердив інформацію, що "фабрикою тролів" керує наближена до президента РФ людина - Євген Пригожин ("кухар Путіна"), а іноземним відділом керував і, можливо, керує Джейхун Асланов (на прізвисько "Джей-Зі").

Баскаєв також розповів, що робота не приносила йому задоволення. Коли його звільнили, він поїхав у Таїланд, де зараз викладає російську мову місцевим жителям.

Раніше директор служби безпеки Facebook Алекс Стамос заявив, що Росія могла впливати на користувачів Facebook через рекламу в соціальній мережі. За його словами, намагаючись відстежити зв'язок між можливим втручанням Москви у вибори в США і рекламними оголошеннями у Facebook, в соцмережі знайдено приблизно 470 фейковий акаунтів і сторінок, які з червня 2015-го по травень 2017 року придбали близько трьох тисяч оголошень на загальну суму $100 тис. Ці облікові записи і сторінки були пов'язані одне з одним і, ймовірно, діяли з Росії. У вересні 2017 року було заявлено, що ці дані про купівлю реклами акаунтами, пов'язаними з Росією, передадуть Конгресу США. У Facebook повідомили, що, схоже, це запускала російська компанія "Агентство інтернет-досліджень". Раніше ЗМІ РФ писали, що ТОВ "Агентство інтернет-досліджень" є "юридичною маскою" російської "фабрики тролів".

За даними Фонду боротьби з корупцією російського політика Олексія Навального, офіційно засновником і генеральним директором цієї організації є відставний полковник міліції Михайло Бистров, а фінансується вона з лінії холдингу "Конкорд", який очолює друг президента РФ Володимира Путіна Євген Пригожин.

Нагадаємо, що в червні США ввели санкції проти ПВК "Вагнер" і фірми мільярдера Пригожина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram