ГоловнаСвіт

Сервер уряду Киргизстану використовували для спроби впливу на президентські вибори, - розслідування

На сервері була встановлена система управління агітаційною кампанією провладного кандидата Сооронбая Жеенбекова.

Сервер уряду Киргизстану використовували для спроби впливу на президентські вибори, - розслідування
Фото: russkg.ru

Редакція Kloop.kg і шведські цифрові криміналісти знайшли докази того, що один з урядових серверів Киргизстану містив недержавний сайт, створений для впливу на виборців під час президентських виборів.

Відповідне розслідування опублікував портал Kloop.kg

Згідно з цією інформацією, на одному з найважливіших серверів уряду Киргизстану протягом місяця було розміщено недержавний сайт samara.kg. Цей сервер належить Державній реєстраційній службі, і через нього можна отримати доступ до особистих даних усіх громадян Киргизстану: номерів паспортів, ІПН і біометричних даних.

Влада заперечує, що samara.kg містилася на урядовому сервері, але всі цифрові сліди показують, що вони або говорять неправду, або самі не знають, що діється на їхніх серверах.

Анонімний активіст зламав цей сайт за півтора дня до виборів президента Киргизстану і передав інформацію про нього журналістам. Він стверджує, що samara.kg - це система управління агітаційною кампанією провладного кандидата Сооронбая Жеенбекова.

Редакція Kloop.kg отримала свідоцтва декількох агітаторів зі штабу кандидата Сооронбая Жеенбекова, які підтвердили, що використовували "Самару" для обліку виборців і контролю за голосами.

Відзначають, що доступ до урядового сервера з такими даними може серйозно полегшити перебіг агітаційної кампанії будь-якого з кандидатів у президенти і ставить під загрозу безпеку особистих даних громадян Киргизстану. Сооронбай Жеенбеков виграв президентські вибори, набравши понад 54% голосів. Усього 4% врятували його від перспективи другого туру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram