ГоловнаСвіт

Президента Словенії оберуть у другому турі виборів

Усього в президентських перегонах брали участь дев'ять кандидатів.

Президента Словенії оберуть у другому турі виборів
Фото: EPA/UPG

Президента Словенії буде визначено за підсумками другого туру виборів, який відбудеться 12 листопада.

Про це свідчать дані Державної виборчої комісії (ДВК) країни.

За підсумками першого туру, що відбувся в неділю, жоден із кандидатів не подолав 50-відсотковий бар'єр. Після оброблення 99,9% бюлетенів діючий президент Словенії Борут Пахор, який висувався як незалежний кандидат, отримав 47,07% голосів. Його основний суперник - колишній актор комедійного жанру і мер провінційного міста Камник Мар'ян Шарец - набрав 24,97%.

Явка, за попередніми даними, становила рекордно низькі 43,57%.

Тепер Пахор і Шарец зустрінуться у другому турі. Після оголошення підсумків голосування президент заявив, що вважає результат "дуже обнадійливим" з урахуванням малої довіри до політиків. Його опонент зазначив, що вважає відмінним свій результат, який було створено з нуля і без будь-якої допомоги з боку старих політичних еліт.

Ще один кандидат, представник провідної опозиційної "Словенської демократичної партії" і депутат європарламенту Романа Томц, отримала 13,74%. Вартий уваги результат діючого міністра освіти, науки і спорту - Майя Маковець-Бренчич зайняла лише сьоме місце з 1,72%. Міністр представляє "Партію сучасного центру" голови уряду Миро Церара. Всього в президентських перегонах брали участь дев'ять кандидатів.

Президент Словенії отримує мандат терміном на п'ять років. Досі жоден політик із часів Мілана Кучана (очолював державу з грудня 1992-го по грудень 2002 року) не обирався на цю посаду двічі.

Словенія - парламентська республіка. Президент країни наділений в основному церемоніальними функціями.

Борут Пахор пішов на вибори під гаслом "Разом", з яким виграв президентську гонку в 2012 році. За його словами, загальна співпраця має стати "основним важелем національного розвитку", він також висловив переконання, що ключова роль президента республіки полягає в об'єднанні людей у сильну громаду. Президент говорив, що домагатиметься зміцнення політичної стабільності, підтримуватиме реформи, модернізацію системи національної безпеки, прагнутиме до збереження добросусідських відносин у регіоні та зміцнюватиме репутацію Словенії в міжнародному співтоваристві. Співвітчизники називають Пахора "Королем Instagram" через активність в інтернеті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram