ГоловнаСвіт
Спецтема
Китай

Китай планує до 2045 року стати потужною космічною державою

КНР хоче випередити Росію вже до 2030 року, вийшовши на один рівень зі США.

Китай планує до 2045 року стати потужною космічною державою
19-й съезд Китайской коммунистической партии.
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпін під час церемонія відкриття 19 з'їзду партії згадав про те, що Китай узяв за стратегічну мету стати державою з розвиненою космічною галуззю. Подробиці розповів секретар парткому Китайської корпорації аерокосмічної науки і техніки Лей Фаньпей, пише видання "Женьмінь Жибао".

За його словами, до 2020 року Китай сподівається розмістити на орбітах понад 200 космічних апаратів, щорічно заплановано здійснювати близько 30 запусків. За цим показником КНР випередить ЄС і сягне рівня потужної держави у світовій космонавтиці.

Лей Фаньпей зазначив, що в цей момент 30% показників космічних технологій Китаю вже сягнули передового світового рівня. "КНР докладе всіх зусиль для того, щоб підвищити цю частку до 60% до 2030 року, таким чином випередить Росію і займе місце в перших рядах; заплановано, що до 2045 року в розвитку частини важливих галузей Китай буде нарівні зі США, тим самим стане потужною космічною державою", - зазначив голова китайського космічного агентства.

Лей Фаньпей також зазначив, що Китайська корпорація аерокосмічної науки і техніки займається будівництвом першої китайської космічної станції і введенням її в експлуатацію; працює над збиранням зразків місячних порід, здійсненням висадки на Марс і зондуванням Червоної планети; завершує будівництво глобальної супутникової навігаційної системи і системи спостереження за Землею з високою розподільчою здатністю. Усебічно просуває розробку і дослідження ракети-носія з великою вантажопідйомністю; займається будівництвом цивільної космічної інфраструктури, що складається зі супутникової системи зв'язку, навігації та дистанційного зондування, щоб Китай повністю володів можливостями вивчення і застосування космічного простору.

Нагадаємо, з'їзд КПК відкрився 19 жовтня і триватиме до 24-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram